Tenis
50

Đoković ili Murray: Londonski triler za titulu i završetak godine na prvom mjestu

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Kada su posljednji put ukrstili rekete i gađali se žutim lopticama Novak Đoković je bio bolji od Andyja Murrayja, a igrali su na šljaci, jedinoj šljaci koja je u Novakovoj biografiji nedostajala da bi začepio usta i posljednjim kritičarima te poručio: "Sada imam sve". Nacrtao je srce i legao u njega. Roland Garros je konačno bio u džepu, Australian Opene je davno prestao brojati, na vitrini su tri Wimbledona i dva US Opena. Ukupno 12 Grand Slam naslova.

Bio je to razlog za veliko slavlje, ali i početak laganog pada. Pada koji je Murray stpljivo čekao. Britanac je spremao "repliku" i sjajnim igrama osvojiti Wimbledon, zlato na Olimpijskim igrama u Riju, od septembra zaredati 23 pobjede te po prvi put u karijeri zasjeti na prvom mjestu rang-liste odakle je skinuo upravo Đokovića koji je tamo "stanovao" uzastopne 122 sedmice.

Sudbina je htjela da se obojica sastanu u finalu završnog Masters turnira u Londonu. U meču koji će, osim titule, pobjedniku donijeti i okončanje 2016. godine na prvom mjestu ATP rang-liste. Poslastica je to kakvu ljubitelji tenisa ne pamte. Dva najbolja tenisera današnjice na posljednjem Mastersu igraju finale koje znači i dočke Nove godine na krovu svijeta.

Njihovo, prije svega prijateljstvo, ali i ogromno rivalstvo traje još od 1999. godine kada su se susreli kao klinci sa navršenih 12 godina. Tihi odlazak Rogera Federera i Rafaela Nadala teniser iz Srbije i teniser Velike Britanije iskoristili su pravljenjem novog velikog rivalstva.

U međusobnim okršajima mnogo je uspješniji Novak Đoković koji je u 34 meča slavio čak 24 puta. Bolji je i u ovoj godini, jer je u četiri ovogodišnja sudara sa Murrayjem tri puta izlazio kao pbojednik od čega dva puta u finalima Grand Slam turnira - Australian Opena i Roland Garrosa.

Đoković traga za 67. ATP titulom u karijeri, a ovo je njegovo 95. finale. Na drugoj strani Murray će igrati svoje 65 finale i potraga za 44. titulom karijere.

Na ovom Mastersu su stopostotni - Đoković je bio bolji od Thiema, Raonića, Goffina i Nishikorija pri čemu je izgubio samo jedan set, dok je Murray slavio protiv Čilića, Nishikorija, Wawrinke i Raonića izgubivši dva seta.

Meč godine počinje večeras u 19:00 sati. Drugi protiv prvog za kraj godine na prvom mjestu. Povratak kralja ili britanska nada. Spektakl.