Tenis
29

Maratonski meč: Murray pobijedio Del Potra te ispisao historiju odbranivši olimpijsko zlato

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
Britanski teniser Andy Murray odbranio je olimpijsko zlato iz Londona nakon što je u finalu u Rio de Janeiru savladao Juana Martina del Potra. Murray je postao prvi teniser u historiji koji je odbranio olimpijsko zlato u singlu. Meč je trajao četiri sata i četiri minute.

Murray sada ima dvije zlatne medalje sa olimpijskih igara u singlu i jedno srebro u miješanim parovima koje je osvojio prije četiri godine u Londonu.

Britanski teniser koji trenutno zauzima drugo mjesto na ATP rang-listi može se jednim dijelom i zahvaliti Del Potru koji je na putu do finala eliminisao velike Andyjeve rivale Novaka Đokovića u prvom kolu i Rafaela Nadala u polufinalu. Argentinac je, dakle, do finala napravio dvije senzacije, ali do treće nije mogao. Dokazao je da se vraća u sami vrh i da je povreda prošlost, ali za kontinuirani ritam i takmičarsku formu na takvom nivou još nije do kraja spreman.

Na tribinama je bila fudbalska atmosfera sa užarenih stadiona, a na terenu teniski maraton koji je pripao Britancu.

Prvi set je donio čak pet brejkova, a prvi smo vidjeli već kod prvog servisa Del Potra kad je Murray napravio brejk u maratonskom gameu. Potom je Del Potro uzvratio brejkom da bi Murray nastavio tu seriju novim brejkom za 2:1. Del Potro se vratio u sedmom i osmom gameu kada pravi brejk koji je ispratio uspješnim servisom za izjendačenje u setu. Presudni game prvog seta odigran je pri rezultatu 6:5 za Murrayja koji pravi novi brejk i osvaja set.

Na otvaranju drugog seta Del Potro pravi brejk koji je Murray odmah u narednom gameu mogao vratiti da je iskoristio jednu od tri brejk lopte. Međutim, Del Potro to nije dozvolio, već je od kraja seta održavao razliku i izjednačio na 1:1 u setovima.

U trećem setu meč je bio ujednačen do šestog gamea kada Murray pravi brejk za 4:2 te uspješnim servisom i još jednim brejkom bez većih problema osvaja set i dolazi do vodstva od 2:1 u meču.

Odličan meč nastavljen je u četvrtom setu koji je otvoren serijom brejkova - po dva na obje strane za 2:2 u setu. Zatim su oba tenisera upisala po game nakon uspješnih servisa da bi Del Potro novim brejkom poveo sa 4:3. Svojim servisom Del Potro dolazi do vodstva od 5:3 i nagovještava odlazak u peti set. Međutim, Murray se vraća te uz servis i još jedan brejk izjednačuje na 5:5.

Argetinac je izgledao sve umorniji, na tribinama je publika izluđivala sudiju koji se mučio da obezbijedi tišinu koja je neophodna da se meč nastavi. Vatrena argentinska publika strepila je kada je Murray poveo sa 6:5. Vidjelo se da Del Potru nestaje snage. U velikoj borbi Murray uspijeva napraviti brejk protiv preumornog Argentinca i slaviti sa 7:5 u setu i 3:1 u meču.

Za Del Potra, koji je zbog povrede od 2014. godine i nastupa na Australian Openu sve do Wimbledona ove godine mirovao i čekao da se vrati na veliku scenu toliko dugo da je propustio sve Grand Slam turnire između toga, a "post" je trajao 894 dana, srebro je ogroman uspjeh i prava senzacija.

Del Potro sada ima olimpijsko srebro i bronzu koju je osvojio prije četiri godine u Londonu kada je slavio protiv Novaka Đokovića. Tada se Argentinac nije sastao sa Murrayem, jer je Murray u polufinalu savladao Đokovića, dok je Del Potro izgubio od Rogera Federera.

Ovo je šesta pobjeda Murrayja u osam okršaja protiv Del Potra s kojim se posljednji put sastao 2013. godine u četvrtfinalu Indian Wellsa kada je slavio Del Potro.

Murrayjev put do finala:

  1. kolo: Viktor Troicki (Srbija) 6-3 6-2
  2. kolo: Juan Monaco (Argentina) 6-3 6-1
  3. kolo: Fabio Fognini (Italija) 6-1 2-6 6- Četvrtfinale: Steve Johnson (SAD) 6-0 4-6 7-6 Polufinale: Kei Nishikori (Japan) 6-1 6-4

Del Potrov put do finala:

  1. kolo: Novak Đokovic (Srbija) 7-6 7-6
  2. kolo: Joao Sousa (Portugal) 6-3 1-6 6-3
  1. kolo: Tara Daniel (Japan) 6-7 6-1 6-2 Četvrtfinale: Roberto Bautista Agut (Španija) 7-5 7-6 Polufinale: Rafael Nadal (Španija) 5-7 6-4 7-6

Finale:

Andy Murray (2. ATP) - Juan Martin del Potro (141. ATP) 3:1 (7:5, 4:6, 6:2, 7:5)