Tenis
459

Noletova proslava: Postao kralj, nacrtao "Kuertenovo" srce i legao u njega

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Prije osam godina Brazilac Gustavo Kurten oprostio se od profesionalnog tenisa, ali njegovo ime ponovo je boldirano kada je Novak Đoković, nakon osvajanja Roland Garrosa, nacrtao srce na terenu i legao u njega.

Đoković je osvajanjem Roland Garrosa postao prvi teniser nakon Dona Budgea (1938. godine) i Roda Lavera (1962. i 1969. godine) koji je istovremeno vlasnik sve četiri Grand Slam titule.

Ujedno, Đoković je konačno kompletirao sve Grand Slam titule pošto je Roland Garros bio jedini Grand Slam koji nije osvojio. Prije današnjeg finala, tri puta je padao u samom finišu.

Kuerten crta srce nakon treće titule Roland Garrosa 2001. godine (Foto: AFP)
Kuerten crta srce nakon treće titule Roland Garrosa 2001. godine (Foto: AFP)

Stoga je pobjeda u Parizu velika za Đokovića i zbog toga je jako emotivno podnio pobjednički poen. Srbijanski teniser je nacrtao srce na terenu i legao u njega.

Takav potez radio je i Brazilac Gustavo Kuerten koji je tri puta (1997., 2000. i 2001. godine) u karijeri osvajao Roland Garros. Kuerten je bio na tribinama terena u Parizu dok je Đoković to činio i on je, zajedno sa publikom, aplaudirao teniseru koji je na putu da postane najveći teniser svih vremena.

"Imao sam priliku da razgovaram sa Kuertenom prije meča i rekao sam mu da je za mene najupečatljiviji trenutak sa Roland Garrosa kada sam ga vidio kako poslije osvajanja trofeja crta srce na terenu i liježe u njega. Pitao sam ga za dozvolu da i ja to uradim, jer je to božanstven način da se proslavi titula", kazao je Đoković nakon meča za RTS.