Zajedno će marširati
12

Sjeverna Koreja šalje 22 sportista na Olimpijske igre u Južnoj Koreji

Klix.ba
Ministri sporta iz Južne i Sjeverne Koreje s Thomasom Bachom (Foto: EPA-EFE)
Ministri sporta iz Južne i Sjeverne Koreje s Thomasom Bachom (Foto: EPA-EFE)
Sjeverna Koreja će poslati 22 sportista na Zimske olimpijske igre koje će se održati u februaru u Južnoj Koreji, potvrđeno je nakon današnjeg sastanka Međunarodnog olipmijskog komiteta u Švicarskoj.

Dvije zemlje razgovarale su početkom 2018. da sportisti iz obje zemlje, koje je razdvojio Korejski rat, zajedno marširaju na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara. Danas je predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomas Bach potvrdio kako je postignut dogovor o zajedničkom marširanju 9. februara.

Ministri sportova iz obje zemlje danas su potpisali sporazum s Bachom.

Opisujući sporazum kao prekretnicu na dugom putu, Bach je također potvrdio kako će Sjevernoj i Južnoj Koreji biti dozvoljeno da ujedine žensku hokejašku ekipu. Sjeverna Koreja također će imati svoje predstavnike u skijanju i klizanju.

Dvije zemlje pristale su na takmičenje pod jedinstvenom korejskom zastavom. Posljednji put to se desilo prije 12 godina na Zimskim olimpijskim igrama 2016. godine.

Tokom Olimpijskih igara stanovnici Južne i Sjeverne Koreje organizirat će i porodična okupljanja, što će biti veoma emotivno za obje zemlje.