sport
292

Sarajevo Grand Prix: Merlin i De Carvalho pozivaju bicikliste na utrku

Klix.ba
U toku su pripreme za prvu biciklističku utrku međunarodnog karaktera, Sarajevo Grand Prix. Utrka će biti održana 22. juna, s početkom u 11 sati ispred Gradske vijećnice u Istočnom Sarajevu.

Nedavno je snimljen i promo video u kojem zaštitno lice Sarajevo Grand Prixa, Dino Merlin, zajedno sa Claudijom de Carvalho, svjetskom prvakinjom u biciklizmu, poziva sve da dođu i budu dio velikog društveno sportskog događaja.

Svoj dolazak na utrku je potvrdio je i direktor Tour de France Christian Prudhomme te najuspješniji bivši prvaci ove prestižne biciklističke utrke. Predsjednik Evropske biciklističke federacije će također biti u Sarajevu, najavio je Zlatko Berbić, predsjednik biciklističkog saveza BiH koji je također u organizacionom timu Sarajevo Grand Prix.

Dužina utrke iznosit će 140 km kroz 14 općina u okolici Sarajeva. SGP je dio inicijative pod nazivom Sarajevo srce Evrope, tačnije sedam ambasada EU, i sve to kako bi se obilježilo 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

Ovo će biti najmasovniji događaj u Bosni Hercegovini koji će našu zemlju staviti na mapu biciklista širom Evrope, pa i svijeta.

Utrka će početi ispred Gradske vijećnice u Istočnom Sarajevu, kroz Dobrinju, prema Nedžarićima, niz glavnu cestu u Sarajevu, zatim Obalu Kulina bana do zgrade Predsjedništva. Tu će se biciklisti podijeliti, a takmičari nastavljaju dalje prema Vogošći te kroz ostalih 13 općina, dok će rekreativci nastaviti do Vilsonovog šetališta.

Sarajevo Grand Prix ima punu podršku Tour de France, Fondacije Sarajevo srce Evrope, ambasadora Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Rolanda Gillesa.