Rukomet
9

SP u rukometu: Makedonija u finišu srušila Tunis, Rusija bez problema savladala Japan

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
U 1. kolu grupe A Svjetskog prvenstva u rukometu Rusija je slavila protiv Japana (39:29), dok je u 1. kolu grupe B Makedonija savladala Tunis (34:30).

Rusija je bez problema stigla do pobjede protiv Japana. Već nakon sedam minuta igre Rusi su vodili rezultatom 6:1 i to je uglavnom bila razlika koja se održavala u prvom poluvremenu. Japanci su tek u finišu prvog dijela stići na "-3" (18:15).

Japan je u uvodnim minutama drugog dijela uspio stići i na samo jedan gol zaostatka, a onda je uslijedio novi val ruskih napada i serija 8:2 koja je riješila pitanje pobjednika.

Najbolji strijelci Rusa u ovom meču bili su Šiškarev, Atman i Dibirov koji su postigli po šest golova. Na drugoj strani Shida je upisao sedam golova.

U grupi A Francuska je ranije savladala Brazil (31:16), dok će Poljska i Norveška svoj meč igrati večeras od 20:45 sati.

Rusija: Bogdanov (10 odbrana), Kirev (8 odbrana), Kiseljev, Šiškarev 6, Kovaljev 4, Škurinskij 1, Černoivanov 2, Atman 6, Gorbok 5, Čipurin 4, Kalaraš, Šelmenko 4, Dibirov 6, Sokora, Valiuljin 1, Žitnikov.

Japan: Kimura (5 odbrana), Shimizu, Kochi, Watanabe 2, Komuro 1, Uegaki 3, Tokuda 4, Koshio 2, Shida 7, Motoki 2, Tamakawa, Agarie 2, Narita, Mekaru 1, Doi 5.

U vrlo napetoj utakmici Makedonija je tek u finišu stigla do pobjede protiv Tunisa. Iako rezultat (34:30) pokazuje "ugodniju" pobjedu, odvijanje stvari na terenu nije bilo takvo.

Prvo poluvrijeme je bilo izuzetno ujednačeno, a okončano je minimalnim vodstvom Tunižana (14:13). Tunis je na otvaranju drugog dijela stigao i do vodstva od četiri gola razlike (20:16) i Makedonija se nalazila u vrlo nezgodnoj situaciji. Ipak, ekipa Line Červara je uspjela vratiti se u meč te u posljednjih 10 minuta doći do konačne pobjede.

U grupi B pobjedu je ostvarila i Slovenija koja je savladala Angolu (42:25), dok će Španija od 20:45 sati igrati svoj meč protiv Islanda.

Makedonija: Kolev (5 odbrana), Trajkovski (3 odbrane), Manaskov 7, Stoilov 7, Kiril Lazarov 12, Mitkov, Drogrishki, Taleski 2, Mirkulovski 3, Velko Markoski, Nikola Markoski 1, Georgievski 2, Filip Lazarov, Ojleski, Popovski, Neloski.

Tunis: Missaoui (12 odbrana), Marwane Soussi (2 odbrane), Toumi, Tej 7, Zaied, Bannour 5, Haj Youssef, Sanai 1, Boughanmi 9, Saied 3, Hosni, Jellouz, Chouiref, Mohamed Soussi, Jallouz 5, Jaballah.