Rukomet
4

SP u rukometu: Norveška savladala Rusiju, Španija slavila protiv Tunisa

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
U 2. kolu grupe A Svjetskog rukometnog prvenstva Norveška je upisala pobjedu protiv Rusije (28:24).

Nakon što je u 1. kolu pobijedila Poljsku, Norveška je stigla i do druge pobjede na prvenstvu, dok je Rusija upisala prvi poraz pošto je u 1. kolu slavila protiv Japana.

Norvežani su mnogo bolje od Rusa otvorili prvo poluvrijeme i brzo su poveli rezultatom 4:1, a kasnije i 14:6 u 21. minuti što je ličilo na eventualnu katastrofu reprezentacije Rusije. Do odlaska na odmor Rusija se uspjela vratiti na podnošljiva četiri poena razlike (15:11).

Serijom 5:3 Rusija se vratila na "-2" gola razlike, ali bliže od toga nije mogla i na kraju je upisala poraz.

Norvežane su predvodili golman Bergerud sa 14 odbrana i desno krilo Bjornsen sa sedam golova, a na drugoj strani Soroka je upisao osam golova.

Norveška: Erevik (1 odbrana), Christiansen, Bergerud (14 odbrana), Sagosen 6, Hykkerud, Myrhol 4, Tonnesen 1, Jondal 2, Bjornsen 7, Lindboe, Gullerud, Rod, O'Sullivan, Tangen 4, Johannessen, Hansen 4.

Rusija: Bogdanov (1 odbrana), Kirev (8 odbrana), Kiseljev, Šiškarev 2, Kovaljev 2, Škurinskij, Černoivanov, Atman 3, Gorbok 6, Čipurin 1, Kalaraš, Šelmenko 1, Dibirov, Soroka 8, Valiuljin, Žitnikov 1.

Tabela:

U 2. kolu grupe B Španija je pobijedila Tunis (26:21) što je druga pobjeda za ovu selekciju na prvenstvu u Francuskoj. Tunis je upisao drugi poraz nakon što je u 1. kolu izgubio od Makedonije.

Španija je od početka pokazivala zašto je apsolutni favorit u ovom meču i nakon osam minuta vodila je rezultatom 4:1. Najveću razliku u prvom poluvremenu Španci su imali pri vodstvu 12:6 u 25. minuti, ali je onda uslijedila serija Tunisa 4:0 pa se na odmor otišlo uz tijesan rezultat 12:10 za Španiju.

U drugom dijelu Španija je za 12 minuta igre ponovo povela sa četiri gola razlike (18:14) i tu je razliku uspjela održavati do kraja meča.

Kod Tunisa je golman Missaoui upisao 13 odbrana, dok je Toumi postigao pet golova. U redovima Španije Corrales je skupio 13 odbrana, a Tomas i Balaguer su zabilježili po pet golova.

Tunis: Missaoui (13 odbrana), Marwane Soussi, Toumi 5, Tej 1, Zaied, Bannour 2, Haj Youssef, Sanai 3, Boughanmi 4, Saied 1, Hosni, Jellouz, Chouiref 2, Mohamed Soussi 1, Jallouz 2, Jaballah.

Španija: Perez de Vargas (1 odbrana), Corrales (13 odbrana), Gurbindo 2, Fernandez, Rivera 4, Tomas 5, Dujshebaev 1, Sarmiento, Aguinagalde 2, Canelles 1, Morros, Guardiola 3, Goni 2, Balaguer 5, Costoya, Figueras.

Tabela: