Rukomet
112

Mnogi nisu vjerovali u njih: Kako su rukometni Zmajevi ispisali stranice historije, uprkos svima

Piše: N. J.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bh. rukometni Zmajevi jučer su u Rejkjaviku ispisali novu stranicu historije našeg rukometa. Remijem velikim kao planina (29:29) protiv apsolutnog favorita Islanda, izborili su prvi put u historiji plasman na Svjetsko prvenstvo, koje će u narednoj godini biti odigrano u Kataru.

Ipak, nije sve tako izgledalo na početku kvalifikacija iz kojih smo i izborili baraž sa Islandom. Po dva puta su u tim kvalifikacijama bh. rukometaši savladali Estoniju i Latviju, te jednom ekipu Portugala, od kojeg su minimalno, 27:26, poraženi u posljednjem kolu kvalifikacija. Ta utakmica sa Portugalom igrana je za prestiž, jer su rukometni Zmajevi kvalifikacije odigrali besprijekorno i sa pet pobjeda iz isto toliko utakmica baraž osigurali kolo prije kraja.

Uprkos tim sjajnim rezultatima, niko tome nije pridavao previše značaja ni tokom samih kvalifikacija ni po njihovom završetku. Posebno onda kada je žrijebom odlučeno da ćemo za protivnika u baražu imati svjetsku silu, ekipu Islanda.

Samo bod u kvalifikacijama za EP 2014.

Razloge tome treba možda tražiti u činjenici da je rukometna reprezentacija BiH predvođena selektorom Draganom Markovićem prethodne kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Danskoj 2014. odigrala vrlo loše te na startu upisala dva poraza, čime su šanse za plasman na to veliko takmičenje svedene na minimum. Nakon toga se Marković odlučio na remont i podmlađivanje reprezentacije.

Tako je naša selekcija u tim kvalifikacijama iz šest mečeva osvojila samo bod, odigravši 28:28 protiv Austrije. Po dva puta samo poraženi od Rusije i Srbije i jednom od Austrije.

Činilo se nakon toga da nas u borbi za odlazak na SP u Kataru očekuju još jedne u nizu neuspješnih kvalifikacija u kojima smo znali biti i nadomak velikog takmičenja, ali bi sve ostalo na tome.

Kada smo ovog puta za baraž izvukli selekciju Islanda, to mišljenje je samo potvrđeno. Ipak, na to nisu željeli pristati Marković i njegovi igrači, koji nisu željeli bez borbe baciti pod noge sjajne rezultate ostvarene u proteklim kvalifikacijama.

Selektor Marković je tada izjavio da "svi jauču i plaču", ali da se on ne boji nikoga i da se uzda u sebe i svoje igrače.

"Island je sila, ali mi ćemo ih izbaciti", samouvjeren je bio selektor. I uspio je.

Vjera u uspjeh

Na krilima takvog razmišljanja, bh. rukometaši su na svome terenu, uprkos polupraznoj Skenderiji, uspjeli napraviti podvig i minimalno, 33:32 savladati Island, iako su sredinom drugog poluvremena imali minus od četiri gola.

Ta je pobjeda bila velika satisfakcija i selektoru i igračima, ali se situacija ponovo nije bitnije mijenjala. I dalje su mnogi bili uvjereni da ne možemo na SP, dok su Marković i naši sjajni rukometaši vjerovali u uspjeh. I na kraju ga, velikom borbom, ostaviviši srce na terenu, i ostvarili.

Pobijedili su oni usput sve kritike i nedostatak značajnije podrške svojih navijača, prebrodili su i polupraznu Skenderiju, ma koliko ih je zaboljela, i na kraju preskočili planinu zvanu Island.

Večeras se sa tom velikom pobjedom vraćaju u glavni grad BiH, u 21:30 sati će sletjeti na Sarajevski aerodrom, te je vrijeme da im glavni grad BiH vrati svu pažnju koju zaslužuju te ih dočeka kao heroje, što svakako jesu. Ponosni smo na njih!

Bh. rukometaši će nakon dolaska na aerodrom autobusom doći ispred BBI centra, gdje će proslaviti plasman na SP sa svojim navijačima.

Ispravimo svoje greške prema našim rukometašima i večeras ih spektakularno dočekajmo u glavnom gradu BiH. Hvala vam naši rukometaši!