Rukomet
45

Historijski podvig: Rukometaši BiH se plasirali na Svjetsko prvenstvo u Kataru!

Piše: J. H.
Foto: Mbl.si
Foto: Mbl.si
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala se na Svjetsko rukometno prvenstvo u Kataru naredne godine. Izabranici selektora Dragana Markovića remizirali su u drugoj utakmici baraža rezultatom 29:29.

Nevjerovatnu utakmicu odigrali su rukometni Zmajevi u glavnom gradu Islanda. Nakon sarajevskih 33:32, najbolji bh. rukometaši otputovali su u Rejkjavik sa nadom i vjerom u čudo i plasman na svjetsku smotru najboljih rukometnih selekcija. Ono se i desilo i to u velikom stilu dvjema pobjedama protiv pete rukometne sile u svijetu.

Nakon prvih pola sata igre, rukometni Zmajevi u potpunosti su nadigrali domaću reprezentaciju.

Vodili su izabranici Dragana Markovića od samog početka meča. Nakon 2:0, Islanđani su uspjeli postići gol, ali je Vražalić ponovo vratio na dva razlike.

Nakon isključenja dva igrača Island, golovima Ovčine i Vražalića, reprezentacija BiH vodila je sa četiri razlike. Uslijedila je kontra Islanda, ali je Prce ponovo vratio na ugodnih 8:4.

Uslijedio je malo teži period za našu reprezentaciju i dva uzastopna gola Islanda. Međutim, Nikola Prce, heroj iz Skenderije u prvoj pobjedi protiv Islanda, ponovo je vratio na plus tri. U 19. minuti bilo je 9:6.

Nakon toga, i Vražalić je savladao golmana Islanda i vratio prvobitnu prednost. Na plus pet otišli smo pred kraj prvog poluvremena nakon golova Malinovića, Panića i sjajnog Prcea.

Na odmor se otišlo pri rezultatu 15:10.

Početkom drugog dijela susreta, Markovićevi izabranici su nastavili istim tempom i žarom. Prce je ponovo zabio za plus šest nad Islandom. Uslijedio je mini krizni period u igri naših rukometaša i Islanđani su uspjeli smanjiti razliku na minus tri. U 40. minuti bilo je 20:17 za BiH.

Polovinom drugog dijela, Islanđani su po prvi put izjednačili u večerašnjem susretu, bilo je 22:22. Ubrzo su i poveli, ali je Karačić ekspresno izjednačio. Sedam minuta prije kraja utakmice bilo je 26:26.

U veoma bitnom trenutku Čelica je doveo BiH u vodstvo, ali je Peterson uzvratio.

Nakon sjajnih kvalifikacija i prvog mjesta u grupi, najbolji bh. rukometaši su sjajno apsolvirali i baraž te se plasirali na Svjetsko prvenstvo u Kataru naredne godine.

Druga utakmica baraža za odlazak na SP:

Island - BiH 29:29