Rukomet
124

Mirza Džomba za Klix.ba: Mnogi nisu vjerovali u uspjeh bh. reprezentacije

Piše: J. H.
Mirza Džomba
Mirza Džomba
Slavni rukometaš Mirza Džomba prokomentarisao je za portal Klix.ba plasman bh. rukometne reprezentacije na Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru naredne godine.

Nakon pobjede u Skenderiji, izabranici selektora Dragana Markovića su u drugoj utakmici baraža protiv Islanda remizirali u Rejkjaviku i izborili svoje prvo učešće na svjetskoj smotri najboljih rukometnih selekcija.

"Plasman BiH na Svjetsko prvenstvo je najveće iznenađenje ovih kvalifikacija. Objektivno, Island je snažna ekipa i godinama su potajni favorit prvenstava. Imajući u vidu ovu činjenicu, rezultat bh. rukometaša je još veći. Nadam se da neće stati na ovom", kaže Džomba za Klix.ba.

On je izrazio nadu da će se bh. rukomet vratiti na staze stare slave, pogotovo onaj klupski koji godinama gubi na kvaliteti.

"Još jednom se pokazalo da imena i zvijezde u timu nisu ključni faktor uspjeha. Kad se napravi neka hemija unutar ekipe to je jedan veliki plus. Mislim da mnogo ljudi u rukometnom svijetu nije vjerovalo da se ovo može desiti, da BiH izbori plasman na SP, ali to se dogodilo i na tome treba graditi budućnost i pozitivne rezultate. Njihov plasman ne bi trebao biti prolazan događaj nego temelj za dizanje bh. rukometa. Nadam se da će rukomet u BiH nakon ovoga doći bar približno na nivo na na kojem je to u Sloveniji ili Hrvatskoj", dodaje naš sagovornik.

Džomba je prokomentarisao u utakmice Hrvatske i Bosne i Hercegovine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

"Obje reprezentacije su izgubile, ali je pozitivno to što smo protiv najjačih protivnika u grupi i favorita Mundijala pokazali dobru igru jer nas nisu 'razvalili' ni jedni ni drugi. Vlada pozitiva i raduju me izjave selektora Sušića koje su pune optimizma što je jako bitno. Ne treba psihički pasti već se dobro pripremiti i kroz dvije naredne utakmice osigurati prolazak dalje što je realna opcija", kaže Mirza Džomba za Klix.ba.