Nogomet
14

Halid Demirović: Prce, svaka ti čast!

Piše: J. H.
Halid Demirović
Halid Demirović
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je izborila plasman na Svjetsko rukometno prvenstvo u Kataru naredne godine. Nakon 33:32 u Skenderiji, izabranici selektora Dragana Markovića remizirali su u Rejkjaviku, bilo je 29:29.

Veliku zaslugu su ovom historijskom uspjehu bh. rukometa imati Halid Demirović, rukometni stručnjak koji je u nekoliko navrata vodio najbolje bh. rukometaše. On je večeras bio sukomentator utakmice na Federalnoj televiziji.

"Pripreme i utakmica su odlično odrađeni. Selektor Marković je od početka vjerovao da se ekipa može kvalifikovati. Odlično su otvorili utakmicu i dosta kvalitetno igrali. Kad su Islanđani stigli, bilo je važno da naši igrači vjeruju u uspjeh i to nam se ostvarilo", kaže Demirović za Klix.ba.

On se nada da će večerašnji plasman rukometaša na SP biti dobra uvertira za ono što će se dešavati za nekih dva sata na stadionu Maracana u Rio de Janeiru.

U jednom trenutku, kaže, pribojavao se za ishod utakmice. Ali, nije gubio vjeru.

"Imali su neke faze koje su odigrali loše, ali su se uvijek vraćali. Igrali su sa puno samopouzdanja i to je davalo tu nadu da će proći na SP. Vjerovao sam u prolaz i to se ostvarilo", dodaje naš sagovornik.

Iako je nezahvalno izdvajati pojedince u uspjehu reprezentacije, Nikola Prce je u dvomeču baraža odradio veliki posao.

"Dobro se osjeća u toj ulozi da je glavni igrač i to radi fantastično. U svim odlučujućim fazama utakmica postizao je odlučujuće golove i preuzimao odgovornost što je za ovu ekipu veoma važno. Svaka mu čast", kazao je Demirović.