Rukomet
12

Halid Demirović: Makedonci nas se boje, golmani će odlučiti pobjednika

Piše: D. B.
Halid Demirović
Halid Demirović
Bivši selektor rukometne reprezentacije BiH Halid Demirović je u razgovoru za portal Klix.ba rekao da naš državni tim ima velike šanse za pobjedu u večerašnjoj utakmici protiv Makedonije. Otkrio je neke slabosti našeg tima, ali i istakao da nas se Makedonci pribojavaju.
Halid Demirović
Halid Demirović

Demirović smatra da bh. rukometaši mogu pobijediti Makedoniju ukoliko ponove igru iz prvog poluvremena protiv Austrije.

"Ako ponovimo igru kakvu smo pokazali u prvom poluvremenu protiv Austrije i uspijemo takav visok nivo održati malo duže, onda imamo veoma dobre šanse da pobijedimo Makedoniju. Makedonci imaju dvije pobjede i dosta su zadovoljni, skoro da su već prošli u drugi krug i tu vidim našu šansu. Ipak, veliki je pritisak na našim momcima jer moraju osigurati nove bodove", izjavio je Demirović.

Upozorio je da naši rukometaši ne trebaju svu pažnju posvetiti Kirilu Lazarovu, kako njegovi saigrači ne bi iskoristili višak prostora.

"Ne trebamo se fokusirati da zadržimo samo Kirila Lazarova, neka on postigne svojih sedam ili osam golova, ali je važno da njegovi saigrači ne profitiraju od te njegove igre, jer se svi protivnici fokusiraju na njega, što stvara prostor ostalim igračima koji to dosta dobro iskorištavaju", rekao je bivši selektor rukometne reprezentacije BiH.

Konačan rezultat utakmice će prema njegovom mišljenju uveliko zavisiti od golmana.

"Smatram da će ovu utakmicu odlučiti golmani", jasan je bio Demirović.

Kosta Savić je zbog povrede završio svoj nastup na SP-u.

"Savić nije igrao mnogo, ali na toj strani nemamo odgovarajuću alternativu za Malinovića. Vražalić može djelomično i kratko odigrati na poziciji beka, ali to nije dovoljno, nego je samo mala improvizacija. Vjerovatno će selektor Marković tako i postupiti", kazao je bh. rukometni stručnjak.

Prema njegovim riječima, krila su mogla odigrati bolje u utakmici s Austrijom.

"Krila su odigrala solidno, ali su mogli imati bolju realizaciju, naročito Vražalić", rekao je Demirović.

On se nada da su se igrači dovoljno odmorili za važnu utakmicu protiv Makedonije, a očekuje i bolju igru Nikole Prcea.

"Protiv Austrije je dosta mijenjao i to je potrebno kada se igra na ovako visokom nivou. Igrači su imali dan pauze i siguran sam da su se odmorili. Nadam se da je Nikola Prce u boljem stanju, jer je stekao igračke prakse. Imam osjećaj da igra s dozom straha, ne skače kao ranije, nego se koncentriše da upošljava saigrače. U želji da šutira je napravio nekoliko grešaka u odlučujućim momentima. Međutim, momci su se odmorili i motivisani su", istakao je Demirović.

Austrija nas nije dobila na kvalitet, nego na iskustvo.

"Nismo imali koncentraciju i zbog toga nismo ni realizovali stopostotne šanse. To je rezultat umora. Austrija nema bolje, nego iskusnije igrače. Oni su iskoristili šanse u pravom momentu i to su nijanse koje odlučuju. Da smo postigli golove iz svojih stopostotnih šansi, bilo bi drugačije", smatra bh. stručnjak.

Rezultat večerašnje utakmice neće ništa odlučiti, a bez obzira na konačni ishod, reprezentativci moraju zadržati moral i motiv.

"Pobjeda ili neriješen rezultat nas ostavljaju u borbi za drugi krug, mada nas ni poraz ne bi ostavio bez šansi. Tunis nema bodova, mora pobijediti Iran, koji je namučio Makedonce. Moramo zadržati moral iako možemo imati problema s igračima koji zbog povreda nisu prošli pripreme na najbolji način i morali su se štedjeti kako ne bi obnovili povrede", izjavio je Demirović.

Za kraj je istakao vjeru u pobjedu našeg tima.

"Večeras možemo pobijediti jer je Makedonija ekipa koja igra slično kao i mi. Dobro se poznajemo, oni nas poštuju, nisu samouvjereni i boje nas se jer znaju da možemo dobro odigrati", završio je Demirović.

Utakmica BiH - Makedonija počinje u 17 sati.