Rukomet
38

Halid Demirović: Da bi prošao dalje, moraš pobijediti i sudiju

Piše: D. B.
Halid Demirović
Halid Demirović
Rukometna reprezentacija BiH zabilježila je jednu pobjedu i tri poraza na Svjetskom prvenstvu u Kataru i uoči posljednje utakmice u grupi B protiv Hrvatske je potrebno čudo za plasman u drugu fazu takmičenja. Bh. rukometni stručnjak i bivši selektor reprezentacije BiH Halid Demirović je u razgovoru za portal Klix.ba govorio o nastupima našeg tima, razlozima poraza, kao i o pozitivnoj strani premijernog nastupa našeg tima na jednom velikom takmičenju.

Demirović je rekao da je najveći problem našeg tima bilo neiskustvo i oscilacije u igri.

"Mislim da smo u prvoj utakmici nakon početne nervoze pokazali našu dobru stranu, a to je naša odbrana. Na kraju smo pobijedili Iran i osvojili dva boda koja su bila i očekivana. Iran je bio autsajder. Protiv Austrije smo se dugo držali u igri, ali nismo odigrali oba poluvremena na istom nivou, imali smo dosta oscilacija u igri. Protiv veoma iskusnih Makedonaca smo ponovo platili danak našem neiskustvu", izjavio je Demirović.

Reprezentacija BiH je bila veoma blizu pobjede u ključnoj utakmici protiv Tunisa, ali se to nažalost nije dogodilo.

"U utakmici sa Tunisom smo duži period odigrali veoma dobro. Tunis je vodio, mi smo stizali, a u 55. minuti smo imali i dva gola prednosti. Međutim, izgorjeli smo u velikoj želji, a dosta se govori i o sudijskim odlukama. Ipak, kod nas se često govori da je kriv sudija, međutim, da bi prošao dalje, moraš pobijediti i sudiju. To je sve stvar iskustva", rekao je bivši selektor rukometne reprezentacije BiH.

Komentarišući igru našeg tima, pohvalio je nastup odbrane, dok je imao nekoliko zamjerki kada je riječ o napadu.

"Odbrana nam je bila jači dio tima, golmani odlični, ali kada govorimo o napadu i organizaciji igre, to je bilo na veoma niskom nivou, jer sve što smo pokušavali riješiti, riješili smo igrom jedan na jedan ili dva na dva. No, to funkcioniše dok se ima snage, a onda se u odlučujućim momentima gube snaga i koncentracija i promašuju čiste prilike. Najgore od svega je to što u situacijama sa jednim ili dva igrača više nismo imali izgrađenu igru kojom bismo došli do željenog rezultata", kazao je Demirović.

Otežavajuća okolnost za naš tim svakako su bile povrede uoči priprema i SP-a, zbog čega se ekipa nije dovoljno uigrala.

"U pripremnom periodu smo imali dosta povrijeđenih igrača i nismo se mogli sistematski uigrati, uvježbati određene situacije u kojima se stvara višak šest na pet. Tu smo bili slabi i primali smo golove kad je protivnik imao igrača manje. To se ne smije događati ako želimo dobar rezultat. Također, broj tehničkih grešaka u utakmici od 7 do 12 je podnošljiv, a mi smo imali po 15 i 20. To je previše. To je naša slabost", smatra bh. rukometni stručnjak.

Borbenost naših reprezentativaca niko ne može osporiti.

"Naši su reprezentativci ostavili srce na terenu u svakoj utakmici. Dali su svoj maksimum i težili su da pobijede, ali su ih već pomenute stvari kočile na putu ka plasmanu u drugu fazu", jasan je bio Demirović.

Posljednju utakmicu grupne faze SP-a u Kataru BiH će odigrati protiv favorizirane Hrvatske.

"Hrvatska je favorit, dobila je sve četiri utakmice i već se plasirala dalje. Moral naših momaka nije pao i dat će sve od sebe. Osim toga, Hrvatska neće igrati u najjačem sastavu kako se ne bi trošili ponajbolji igrači. Vjerovatno će selektor Goluža pružiti priliku igračima koji nisu imali veću minutažu u prethodnim utakmicama, pa u tome vidim šansu za nas. No, to može biti i opasno jer se ti igrači žele nametnuti u reprezentaciji Hrvatske. Ipak, siguran sam da će naši igrači pokazati borbenost i dati sve od sebe", kazao je bivši bh. rukometaš bogate karijere.

On je istakao važnost odlaska na premijerno takmičenje i održavanje kontinuiteta s ciljem razvoja i napretka bh. rukometa.

"Puno nam znači odlazak na SP. Pružili smo zapažene igre, a možemo napraviti i dobru analizu svih utakmica te naučiti iz toga. U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo smo na dobrom putu, imamo šanse za plasman i da ostanemo u kontinuitetu. To je motivacija i za mlade igrače koji su u Kataru odigrali dobro na nekim pozicijama. Moramo pronaći i alternative, jer je Vražalić griješio u ključnim momentima, ali treba imati u vidu da je on sam. To je veliko opterećenje i pritisak na njega. Treba nam duža klupa i nadam se da će stručni štab naučiti iz ovoga. Najvažnije je zadržati kontinuitet koji je ključan za razvoj bh. rukometa", završio je Demirović.

BiH i Hrvatska se sastaju u petak, a utakmica počinje u 17 sati.