Rukomet
20

Šabanović za Klix.ba: Austrija se trošila svih 60 minuta protiv Hrvatske

Piše: Edin Isanović
Adnan Šabanović
Adnan Šabanović
Adnan Šabanović, nekadašnji golman rukometne reprezentacije BiH prokomentarisao je za Klix.ba prvi nastup našeg državnog tima na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Najavio je i meč sa Austrijom koji izabranici Dragana Marković igraju večeras.

"Kao što sam i očekivao, pobijedili smo Iran. Nervozno smo otvorili meč. Prvo poluvrijeme igrali smo loše, zbog prevelike želje za pobjedom. Došlo je do sputavanja. Smatram da ekipe kao što je Iran igraju netipičan rukomet. To je u prvi mah djelovalo čudno za naše reprezentativce. Međutim, u drugom dijelu bila je druga slika. Pokazali smo pravo lice. Ovaj trijumf je samo vjetar u leđa i zalet za dalje utakmice. Najbitnije je da smo upisali prve bodove", kazao je čovjek koji je oko 80 puta bio među stativama bh. reprezentacije.

Šabanović dodaje kako već treba zaboraviti utakmicu sa Iranom i okrenuti se narednim dvobojima.

"Na prvenstvima nema puno vremena za odmor, odmah dolazi novo iskušenje. Igramo u dosta izjednačenoj grupi. Austrija je po rezultatu odigrala egal sa Hrvatskom i nama to odgovara. Trošili su se svih 60 minuta i imat će vremena za rehabilitaciju. Veoma bitan segment na turnirskom takmičenju, kada se igra dan za dan, jeste oporavak. Imamo mi sjajan medicinski tim, ali ovo je nama prvo veliko takmičenje. Učimo i vidjet ćete da ćemo, kada se plasiramo na Evropsko prvenstvo, i taj segment dosta pojačati. Igrači se odmah nakon utakmice moraju osvježiti. Na prvenstvima nema laganih protivnika. Sa Austrijom smo već igrali, nisu nepoznanica. Nažalost, nismo dobro prošli. To je izuzetno kvalitetna reprezentacija. Većina igrača igra u Bundesligi. Bit će teško, ali i mi imamo svoje adute. Najbitnije je odigrati jaku odbranu. Ako to bude na očekivanom nivou, možemo pobijediti. Očekivanja su sada velika. Ipak, sam plasman je velika stvar za BiH. Pobijedili smo Iran, ali ne trebamo nametati nikakav imperativ igračima. Oni će dati sve od sebe, to znam, bio sam dio tog tima", kazao je naš sagovornik.

Prokomentarisao je i važnost čuvara mreže na utakmicama.

"Uvijek je važna kohezija između odbrane i golmana. Kada loše igra odbrana, čuvar mreže ne može puno toga napraviti. Jedino ako baš ima svoj dan. Jedno bez drugog ne ide. Vidjelo se to u meču sa Iranom. Općenito sam zadovoljan, vjerujem u njih. To su vrhunski golmani koji će se ponovo pokazati protiv Austrije", potcrtava Adnan.

Šabanović smatra da će ključne utakmice biti protiv Makedonije i Tunisa.

"Makedonce dobro znamo, to je jugoslovenska škola. S njima ćemo se morati nadmudrivati i igrati zrelo. Tunis igra dosta agresivno. Prvih deset minuta bit će najbitnije da im se 'pokažu zubi'. Trebat će brži protok lopte. Ne smije se dozvoliti sjeckanje koje će oni sigurno raditi", zaključio je Šabanović koji je u svojoj karijeri između ostalih branio za Bosnu, Izviđač, Čelik, slavni Atletico Madrid, Qatar Sport Club. U nastavku sezone bh. lige bit će među stativama Krivaje iz Zavidovića.