Rukomet
55

Bh. rukometaši igraju protiv Makedonije: Samo se timskom igrom može pobijediti

Piše: Edin Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Rukometni reprezentativci BiH danas u Dohi igraju treću utakmicu na Svjetskom prvenstvu, a protivnik im je Makedonija. Izabranici Dragana Markovića u dosadašnja dva meča imaju polovičan uspjeh. Protiv Irana su parket napustili uzdignutih ruku, dok su u okršaju sa Austrijom poraženi.

Susret sa liderom grupe B jedan je od najvažnijih. U slučaju trijumfa otvorila bi se velika prilika za plasman u drugi krug.

"Na redu je Makedonija, a i oni imaju puno oscilacija u igri. Nama su Makedonci u mislima i protiv njih moramo odigrati puno bolje nego protiv Austrije", jasan je selektor bh. tima Dragan Marković.

Kako pobijediti Makedonce? Prije svega, bh. rukometaši moraju se postaviti kao kolektiv svih 60 minuta. Samo tako mogu savladati kvalitetnog suparnika. Da pojednostavimo, trebaju ponoviti igru iz prvog poluvremena protiv Austrije i nastup iz drugog poluvremena protiv Irana. Posebice trebaju smanjiti broj pogrešaka na najmanju moguću mjeru.

Ono što ohrabruje jeste činjenica da su bh. reprezentativci nakon poraza od Austrije poručili kako se neće predavati do posljednjeg minuta na SP-u.

Okršaj sa Makedoncima je novi izazov, svi će težiti da daju maksimum i ponovo obraduju navijače. Uz takav pristup bh. rukometaši mogu doći do uspjeha. Ne treba posebno isticati da za ispunjenje cilja treba uložiti puno truda i da će morati biti maksimalno koncentrirani.

Najbolji makedonski rukometaš Kiro Lazarov zadovoljan je dosadašnjim učinkom svoje reprezentacije (u dva meča upisali dvije pobjede). Ipak, sa puno respekta govorio je o BiH.

"Mi smo zabilježili dvije pobjede, ali imat ćemo izuzetno težak posao protiv Bosne i Hercegovine. Veoma ih respektiram i cijenim. Za razliku od prethodnih godina, sada pored pojedinačnog kvaliteta, što su imali i ranije, imaju dobru igru i tim koji dobro funkcionira, to mi je drago zato što su to naši ljudi i drago mi je što su se prvi put kvalificirali na jedno veliko takmičenje. Svi znamo kako je teško izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo", rekao je za Agenciju FENA Kiro Lazarov koji će biti najveća prijetnja za gol bh. tima.

Šef državnog tima Dragan Marković bit će lišen usluga Koste Savića zbog povrede. Umjesto njega "unutra“ ulazi Muhamed Zulfić.

Meč BiH – Makedonija počinje u 17:00 sati uz direktan prijenos na BHT1.

Tabela Grupe B:

  1. Makedonija 2 2 0 0 4
  2. Hrvatska 2 2 0 0 4
  3. Austrija 2 1 0 1 2
  1. BiH 2 1 0 1 2
  2. Iran 2 0 0 2 0
  3. Tunis 2 0 0 2 0