Nogomet
46

Bh. rukometaši igraju protiv Hrvatske: Dostojanstveno se oprostiti od SP-a

Piše: Edin Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Rukometna reprezentacija BiH danas protiv Hrvatske igra posljednju utakmicu grupe B na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Izabranici Dragana Markovića su u dosadašnja četiri meča upisali jednu pobjedu (Iran) i tri poraza (Austrija, Makedonija i Tunis). Šanse za plasman u naredni krug su minimalne. Za takav rasplet, osim naše pobjede nad komšijama, Iran bi trebao savladati Tunis.

U bh. svlačionici još uvijek vladaju tuga i nevjerica nakon nesretnog poraza od Tunisa, kojem su kumovale i sudijske greške koje su išle na štetu reprezentacije BiH. No, šef državnog tima sa optimizmom očekuje okršaj sa komšijama.

"Želimo drugu pobjedu na prvenstvu. Hrvatska je veliki protivnik i jedan od najboljih na ovom turniru. Smatram da oni i Nijemci igraju najbolji rukomet. Oni će možda taktizirati, mi nećemo i idemo da pobijedimo. Pokušat ću dati priliku svima", najavio je Marković.

Dakako, Hrvatska je veliki favorit u ovom okršaju. Već su osigurali plasman u drugi krug sa maksimalnim učinkom. Ipak, za očekivati je da će selektor Slavko Goluža odmarati neke igrače i da može doći do opuštanja, što bh. reprezentativci mogu iskoristiti.

Međutim, da bi se eventualno savladala Hrvatska, svi bh. reprezentativci moraju biti u optimalnom izdanju. Ne smiju se praviti greške kojih je na prvenstvu bilo i previše.

Svakako, selektor Marković morat će u narednom periodu mnogo raditi na organizaciji napada, jer je jasno da tu ima velikih problema. Sama činjenica da je prosjek 15 izgubljenih lopti po utakmici dovoljno govori. Ne treba posebno naglašavati da je plaćen danak neiskustvu igranja na velikim takmičenjima.

Dvoboj BiH i Hrvatske bit će zanimljiv po još jednom detalju. Braća Karačić iz Mostara igrat će jedan protiv drugog. Ivan nosi dres BiH, a Igor Hrvatske.

"Sigurno da nam nije lako. Lagao bih vas kada bih rekao da je sve idealno i da smo preboljeli poraz, jer nismo. U kojoj granici je to ostavilo traga u nama vidjet ćemo sutra. Veoma smo razočarani i glave su previše vruće. Propustili smo jednu historijsku priliku za bh. rukomet, ali šta da kažem... Idemo stepenicu po stepenicu", rekao je Ivan Karačić novinarima u Kataru.

U taboru Hrvatske vjeruju da će nastaviti pobjedničku seriju. Selektor Goluža najavio je da će u meč ući sa maksimalnim respektom prema BiH. Dodao je kako će tražiti maksimalnu ozbiljnost i da je velika stvar za bh. rukomet da su se prvi put pojavili na SP-u.

Treba istaći da bh. selektor neće moći računati na usluge Nikole Prce zbog suspenzije.

Utakmica BiH – Hrvatska počinje u 17:00 sati u Dohi uz direktan prijenos na BHT1.

Tabela grupe B

  1. Hrvatska 4 4 0 0 8
  1. Makedonija 4 3 0 1 6
  2. Austrija 4 2 1 1 5
  3. Tunis 4 1 1 2 3
  4. BiH 4 1 0 3 2
  5. Iran 4 0 0 4 0