Rukomet
164

Elmir Građan: Trudit ću se da me selektor vrati u reprezentaciju BiH

Piše: E. A.
Jedan od najuspješnijih rukometaša goraždanske škole rukometa Elmir Građan već tri mjeseca igra za turski Zagnos u Ankari sa kojim je potpisao ugovor na dvije godine. Za kratko je vrijeme postao jedan od vodećih igrača, što je očekivano s obzirom da je mladi pivot već igrao za vodeće bh. rukometne klubove, ali i reprezentaciju BiH.
Elmir Građan
Elmir Građan

Pod palicom vrhunskog rukometnog stručnjaka, također rođenog Goraždanina Kasima Kamenice, Zagnos je trenutno drugi na tabeli iza Bešiktaša, a Građan je samo u posljednje tri utakmice postigao 19 pogodaka.

"Ovdje se bukvalno radi punom parom, dnevno dva treninga. Naš trener je veliko ime u rukometu i čovjek sa velikim iskustvom, a to nam je potrebno. Ekipa je mlada i puna želje za igrom i dokazivanjem. Za sada ide sve dobro. Zadovoljan sam radom i treninzima i onim što pružam. Iz utakmice u utakmicu igramo sve bolje i bolje i trenutno smo drugi na tabeli. Ja moram reći da je ovo zaista odlična ekipa, odličan kolektiv, sve su mladi igrači i većina je sa naših prostora. Druženje i atmosfera je odlična i to je sigurno ključno za pravljenje dobrih rezultata", ispričao je Elmir Građan za Klix.ba.

Građan je u odličnoj formi, pruža dobre partije a polugodišnja pauza u igri nije ostavila dublje tragove.

"Za sada sada sam zadovoljan i radim na tome da bude sve bolje. U zadnje tri utakmice sam postigao 19 golova. Protiv Merzifona osam, protiv Bešiktaša koji je aktuelni prvak pet i zadnje kolo šest pogodaka", dodaje Građan.

Zagnos je Građana i angažirao kako bi ostvario velike ambicije u ovoj sezoni.

"Rukomet u Turskoj na našim prostorima je uglavnom nepoznanica, ali mogu da kažem da se igra na zavidnom nivou, da je prioritetan kvalitet i da interesovanje za rukomet raste", dodaje Građan.

Ekipa Zagnosa
Ekipa Zagnosa

Do kraja polusezone ostala su još četiri kola.

"Poslije toga igramo tri utakmice Kupa i slijedi pauza, nekad pred kraj decembra mislim da ću biti kod kuće u Bosni. Hoće li se Nova godina slaviti u Goraždu ili negdje drugo, to je još neizvjesno", kaže Građan.

On dodaje da je oduševljen Ankarom, iako je malo slobodnog vremena za bilo šta osim rukometa.

"Onoliko koliko sam imao vremena, a nema ga mnogo jer se radi i zato sam tu, prekrasan je grad i zaista sam prezadovoljan, generalno imam samo riječi hvale. Navikao sam na život van kuće iako je sve u našoj zemlji bilo nadohvat ruke, ovo je nešto drugo. Poželim porodicu ali takav je profesionalizam, morate se navići", kaže Građan.

Mladi pivot se nadao pozivu da ponovo igra za reprezentaciju BiH.

"Bio sam na širem spisku reprezentacije ali nisam dobio poziv kojem sam se nadao. Zato ću da se trudim i da se nametnem dobrim igrama i učincima selektoru kako bih bio na popisu igrača u narednom periodu", rekao je Građan koji je karijeru počeo u MRK Goražde, a potom je igrao za sarajevsku Bosnu i Borac iz Banje Luke. Ponudu da igra za Turski Zagnos prihvatio je jer mu se činila najboljom opcijom iako je imao ponude da igra za klubove u Španiji i Mađarskoj.