Nogomet
173

Riad Bajić za Klix.ba: U Konyaspor sam doveden da postižem golove, porasli su nam apetiti

Piše: D. B.
Mladi bh. reprezentativac i napadač turskog Konyaspora Riad Bajić je u dobroj formi i sada u Turskoj pokazuje ono što ga je krasilo dok je nosio dres Željezničara. S njim smo razgovarali o životu u Turskoj, rezultatima Konyaspora u Super Ligi, postignutim golovima, reprezentaciji BiH i naravno, njegovom Željezničaru.

Bajić je pred početak aktuelne sezone iz Željezničara prešao u Konyaspor. Dočekan je poput najvećih nogometnih zvijezda, a u klubu je odlično prihvaćen.

"Navikao sam se brzo, bilo je malo teže zbog treninga, ali i to je sada u najboljem redu. Moram reći da sam u klubu odlično prihvaćen. Čak i kada sam slobodan, ne izlazim često, nemam baš gdje, a imam i puno obaveza. Izađem uglavnom zbog hrane koja je odlična. Družim se sa saigračima, odemo do Ankare i slično", izjavio je Bajić.

Konyaspor je sedmi na tabeli turske Super Lige sa 26 osvojenih bodova. Ekipa postiže bolje rezultate nego se to očekivalo, pa su ambicije postale veće.

"Sigurno da smo zadovoljni. Prije početka sezone smo postavili cilj da osvojimo određen broj bodova, što smo ispunili, međutim, apetiti su nam porasli. Pokušat ćemo ostvariti što bolji rezultat, želimo biti u vrhu tabele. Nadam se da ćemo nastaviti igrati u ovom ritmu. Čeka nas utakmica s Bešiktašom. Važan nam je i Kup Turske, imamo šest bodova u grupi i praktično smo prošli u narednu fazu. Nadam se da ćemo daleko dogurati u ovom takmičenju", rekao je napadač Konyaspora.

U Turskoj je borba za titulu prvaka uvijek zanimljiva.

"Rano je govoriti o tome, ima nekoliko kandidata među kojima su najozbiljniji Bešiktaš, Galatasaray i Fenerbahče", kazao je Bajić.

Njegova forma je u uzlaznoj putanji, a dosad je postigao tri gola u Super Ligi i dva u Kupu Turske.

"Golovi dođu vremenom, trebalo mi je vremena za adaptaciju. Ovdje sam došao da radim što bolje i dokažem se, doveden sam da postižem golove. Sve što radim na treninzima, vraća se na utakmicama. Sve u svemu, zadovoljan sam jer mi je ovo prva sezona u Turskoj. Moglo je biti još golova jer je bilo dobih šansi, ali dobro je i ovako, smatra mladi reprezentativac BiH.

U Turskoj igraju Bajićevi bivši saigrači iz Željezničara Edin Višća, Eldin Adilović i Josip Kvesić.

"Nažalost, ne stignem se vidjeti s njima, ali smo redovno u kontaktu", riječi su našeg sagovornika.

Selektor Mehmed Baždarević će i u narednom kvalifikacijskom ciklusu voditi reprezentaciju BiH, a ranije je pokazao da računa na Bajića.

"Želim mu sve najbolje, da nas odvede na Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Nije bitno ko će igrati, važno je samo da budemo tamo. Što se tiče mene, moram dobro igrati u klubu, a na selektoru je da li će me pozvati ili ne", jasan je bio Bajić.

Zmajevi će se za plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine boriti sa Belgijom, Grčkom, Estonijom i Kiprom, što nisu nimalo naivni protivnici.

"Jaka je to grupa, bit će veoma teško. Naš tim će morati dati 150 posto da se plasira na SP", tvrdi dvadesetjednogodišnji napadač.

Karijeru je počeo u Željezničaru i ostavio je dubok trag. Klub mu nedostaje, kao i njegov rodni grad Sarajevo, gdje uskoro dolazi na kratki odmor.

"Nedostaju mi grad i Željezničar, sjetim se svega ovako kad sam kući, ali prođe sve jer imam nove obaveze i izazove. U Sarajevo uskoro dolazim na sedmodnevni odmor. Već 3. januara se moram pojaviti u Antaliji na pripremama", otkrio je Bajić.

On vjeruje da će Plavi bilježiti bolje rezultate na proljeće nego je to bio slučaj u jesenjem dijelu prvenstva.

"Bilo je problema, ali se nadam da će izaći iz krize i biti u vrhu tabele. Imaju dobre igrače i odličnog trenera. Nadam se da će Željo pomrsiti račune ostalim kandidatima za titulu", završio je Bajić.