sport
52

Pripremite se na ubrzanje na biciklima: Drugi Giro Drag race na Vilsonovom šetalištu u četvrtak

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
(Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sarajevsko Vilsonovo šetalište u četvrtak će biti mjesto jedinstvene biciklističke zabave. U organizaciji udruženja Giro di Sarajevo u večernjim satima bit će održan drugi Giro Drag Race, jedinstvena trka ubrzanja na biciklima.

Na ovom takmičenju, otvorenom za amatere i profesionalce, cilj je biti brži od protivnika u direktnom duelu i proći dalje, kroz kup sistem, do finala. Najbolje očekuju nagrade, a tu su i posebna iznenađenja.

"Koliko mi znamo, trke ubrzanja na biciklima se ne dešavaju nigdje u Evropi, što je zaista specifično za naše takmičenje. Također je jedinstveno što na njemu mogu nastupiti svi koji misle da su brzi na svojim dvotočkašima – nije potrebno biti licencirani takmičar, niti imati klub iza sebe, što je inače obaveza u biciklističkim takmičenjima", objašnjava za Klix.ba Loren Keserović, koordinator događaja.

Početak cijele zabave je planiran za 18 sati, a nakon tehničkih priprema i izvlačenja parova, oko 19 sati krenut će i prve trke. Prošle godine je bilo vrlo zanimljivo, a dokaz za to su bila i raznovrsna bicikla, od BMX-a do cestovnih mašina, koja su bila u apsolutno istom rangu.

"Dužina staze je ove godine pomjerena na 100 metara, što daje priliku za razvijanje još većih brzina i veću mogućnost poštene borbe između takmičara. Super je vidjeti da bicikli sa samo jednom brzinom pariraju biciklima od par hiljada maraka s kojima se pobjeđuje na Tour de France-u. Upravo to pruža Giro Drag Race mogućnost svima da budu najbolji i najbrži", govori Keserović.

Takmičenje je ograničeno na 32 takmičara i elektronske prijave su već zatvorene jer su sva mjesta popunjena u prva 24 sata. Kroz kup sistem najbolji prolaze dalje, a u četvrtfinalu i polufinalu će se voziti po tri vožnje umjesto jedne. Onaj koji bude bolji u dvije, prolazi dalje. Finale donosi jednu vožnju, a slabiji iz polufinala će se boriti za treće mjesto.

"Za prve tri pozicije naši sponzori, Porsche Sarajevo i Ciklo Centar su obezbijedili vrijedne nagrade, a za sve učesnike pripremamo i posebna iznenađenja, kao što je megdan sa najbržim biciklistom u BiH, državnim prvakom u hronometru Emirom Hulusićem. A pored svega toga, naš DJ će se pobrinuti da atmosfera bude na nivou, a za sve smo pripremili i osvježenje", dodaje Keserović.