sport
0

Najbrži biciklisti vozili drugi Giro Drag Race, pobjednik Goran Đermanović

Klix.ba
Drugi Giro Drag Race, jedinstvena trka ubrzanja na biciklima, održana je večeras na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu. Vrlo hladno vrijeme i kontinuirani oblaci nad Sarajevom spriječili su veliku posjećenost što se tiče gledalaca, ali takmičara nije manjkalo. Štaviše, sve elektronske prijave već su bile popunjene prvi dan nakon što su aktivirane, tako da se samo čekao znak za start.

"Izuzetno smo zadovoljni ovogodišnjom trkom jer je ovo jedan od novih, neobičnih i zanimljivih načina da promovišemo biciklizam u Sarajevo, što i jeste osnovni cilj udruženja", kazao je Loren Keserović, koordinator projekta ispred Giro di Sarajevo.

Trka koja je organizovana po kup sistemu (pobjednik svakog duela prolazi dalje) bila je vrlo uzbudljiva. Neki su našli pobjednički model kako krenuti, a neki su uporno pokušavali mijenjati brzine na vrlo kratkoj stazi, što se pokazalo neuspješnim receptom.

"Bilo je zaista zanimljivo, posebno što su svi imali iste uslove, bez obzira sa kakvom opremom su došli da se trkaju, to je bio izbor učesnika. Giro Drag Race i postoji kako bi izbrisao granice između profesionalnog i amaterskog biciklizma, dokaz za to su dva prvaka države koje su učesnici imali priliku pobijediti ili barem se suočiti s njima na cesti, što inače nikada ne bi bilo moguće", objašnjava Keserović.

Na kraju je jedan od tih državnih prvaka i izašao kao pobjednik cijele trke. Radi se o Goranu Đermanoviću, apsolutnom prvaku BiH u cestovnim kategorijama u juniorskoj konkurenciji. Drugi je bio Erdin Hromadžić a treći Benjamin Mahić.

Oni su zasluženo osvojili nagrade sponzora trke, kompanija Porsche Sarajevo i Ciklo Centar, a naravno, obukli su i posebne pobjedničke majice i okitili se medaljama.

Iz Giro di Sarajevo najavljuju i novo druženje, ali ovog puta na glavnim ulicama Sarajeva, na najvećem biciklističkom događaju u BiH, tradicionalnoj vožnji Giro di Sarajevo 2016. I ove godine će se voziti pod sloganom Za Bajkovito Sarajevo, a cilj je ukazati na nastavak unaprijeđenja biciklističke infrastrukture u našem glavnom gradu. Ova zabava na dva točka bit će održana 4. septembra.