sport
745

Praznik biciklizma u Sarajevu: Danas Giro di Sarajevo 2016

Klix.ba
(Foto: Mirza Agić)
Iako je ljeto na izmaku, Sarajevo će danas uživati u još jednoj zabavi na otvorenom, najvećoj biciklijadi u Bosni i Hercegovini, Giro di Sarajevo 2016. Cijela rijeka biciklista preplavt će glavne gradske ulice, a kao i prethodnih godina, borit će se za prava svih njih, ali i svih građana Sarajeva.

"Mi već godinama govorimo da će, ako biciklistima omogućite da putuju po gradu na svojim ili iznajmljenim biciklima, svima biti bolje. Razlog za to je vrlo jednostavan – manje automobila na ulicama a više bicikala znači čišći zrak, manje gužve u saobraćaju, boljitak za zdravlje i očuvanje okoliša", govori za Klix.ba Emir Hulusić, jedan od glavnih ljudi iz Giro di Sarajevo udruženja, inače državni prvak u vožnji na hronometar, specifičnoj biciklističkoj disciplini.

Hulusić poziva sve bicikliste Sarajeva ali i iz drugih gradova da se priključe vožnji i time uveličaju zabavu, a ujedno i pokažu vlastodršcima koliko aktivnih biciklista ima u Sarajevu.

"Svake godine nas je sve više i svi mi želimo isto – tretiranje biciklista kao aktivnih i ravnopravnih učesnika u saobraćaju i obezbjeđenje uslova za bavljenje biciklizmom. Kada smo počeli prije devet godina, nismo imali nijedne adekvatne staze, a sada sve gradske općine automatski razmišljaju o izgradnji staza kada planiraju urbanističke zahvate. To je direktan uticaj masovnosti projekata kao što je Giro. To je snaga našeg pokreta", naglašava Hulusić.

Osim organizovanja specifičnih biciklističkih događaja koji imaju za cilj promociju biciklizma, lobiranja kod vlasti za prava biciklista i nastupa na takmičenjima, Giro se bavi i vrlo konkretnim urbanističkim projektima koji su rezultirali izgradnjom šest biciklističkih parkinga u Sarajevu, svi po profesionalnim, svjetskim standardima.

"Izuzetno smo ponosni što su radovi naših saradnika za infrastrukturu, inžinjera Damira Margete i Amine Sokolović, te dizajnera Miralema Kruhe podržani od strane gradskih općina ali i Vlade Kantona Sarajeva, te sada već postaju standardizovani u narednim projektima. Nakon što smo provisali prvi natkriveni parking u maju ove godine, sada smo pred postavljanjem i drugog ispred zgrade općine Centar, koje je već dostavljeno i samo se čeka montaža. To je jedan sjajan uvod u današnji, deveti Giro", kaže Hulusić i dodaje da je upravo ovo praktično rješenje, uz svesrdno zalaganje svih volontera u udruženju, postalo interesantno i privatnim subjektima u Sarajevu. Tako će ubrzo posjetioci jednog atraktivnog marketa u gradu moći u kupovinu doći s biciklom i sigurno ga ostaviti na pomenuto parkiralište.

Današnji Giro di Sarajevo kreće u 17 sati ispred Osnovne škole Skender Kulenović na Dobrinj, a vozi se do Vijećnice i nazad do Vilsonovog šetališta. Registracija se vrši na licu mjesta, od 15 sati, a za sve učesnike su obezbijeđeni pokloni sponzora, Dukata, Konzuma i Škode, a najsretniji će biti u prilici dobiti bicikle i kacige, poklone generalnog sponzora Coca-Cole.

Giro di Sarajevo 2016 podržali su i Ciklo Centar, Kakanj Cement, Muscle Freak, Hotel Bristol Sarajevo, Franz & Sophie, Cafe Tito i Bosnian Concept Bicycles.

Poseban partner događaja je Nextbike koji je omogućio besplatan najam svih svojih bicikala registrovanim korisnicima od 6 ujutro do ponoći. Giro 2016 se održava pod medijskim pokroviteljstvom portala Klix.ba, Bike Magazina i Antene Sarajevo.