sport
268

Počeo IX Giro di Sarajevo: Rijeka biciklista na ulicama glavnog grada BiH

Piše: Š. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Sarajevu se danas od 17 sati održava najveća biciklijada u Bosni i Hercegovini, Giro di Sarajevo 2106. Utrka je započela ispred Osnovne škole Skender Kulenović na Dobrinji.

Utrka se vozi kroz gotovo cijeli grad sve do Vijećnice te nazad do Vilsonovog Šetališta. Deveti Giro okupio je brojne učesnike iz svih krajeva zemlje, a svake godine se broj učesnika povećava.

Rijeka biciklista preplavila je ulice glavnog grada, baš kao i na velikim biciklističkim takmičenja koja se održavaju širom svijeta. Cilj Gira jeste podizanje svijesti o važnosti vožnje bicikla te o biciklistima kao ravnopravnim učesnicima u saobraćaju.

Više bicikala na ulicama znači manje motornih vozila, što dovodi do manjih gužvi u saobraćaju, kao i manje zagađenosti zraka. U Sarajevu sve više ljudi koristi bicikle kako bi putovali do radnog mjesta ili škole, a općine rade na izgradnji biciklističkih staza.

Giro je zaslužan i za izgradnju biciklističkih parkinga u gradu. Za sve učesnike osigurani su poklon paketi sponzora.

Giro di Sarajevo 2016 podržali su i Ciklo Centar, Kakanj Cement, Muscle Freak, Hotel Bristol Sarajevo, Franz & Sophie, Cafe Tito i Bosnian Concept Bicycles.

Poseban partner događaja je Nextbike koji je omogućio besplatan najam svih svojih bicikala registrovanim korisnicima od 6 ujutro do ponoći. Giro 2016 se održava pod medijskim pokroviteljstvom portala Klix.ba, Bike Magazina i Antene Sarajevo.