sport
92

Najmasovniji biciklistički događaj Giro di Sarajevo 4. septembra

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Biciklizam u Sarajevu je u velikoj ekspanziji posljednjih godina, a za to su najzaslužniji upravo sarajevski biciklisti – građanke i građani svih generacija koji bicikl ne koriste samo u rekreacijske svrhe, no i kao vid prijevoza.

Udruženje Giro di Sarajevo je ponosno što je bilo inicijator omasovljavanja biciklizma u Sarajevu, kada je prije devet godina organizovalo prvu biciklijadu koja je na glavne ulice izvela preko 600 biciklista.

"Izuzetno smo ponosni što su se biciklisti Sarajeva odazvali na taj Giro, ali i na svaki naredni i u sve većem broju, u zadnjih devet godina. Mi skrećemo pažnju, pregovaramo, lobiramo i gradimo, borimo se na sportskim takmičenjima i zastupamo bicikliste svakodnevno, sve ovo vrijeme, kako bi svima bilo ljepše živjeti u Sarajevu", kazao je na današnjoj konferenciji za medije Loren Keserović, menadžer projekta Giro di Sarajevo 2016, koja je održana u Hotelu Bristol u Sarajevu.

Keserović je istakao da se na narednom Giru koji će biti održan u nedjelju, 4. septembra na uobičajenoj ruti po glavnim ulicama Sarajeva, očekuje tri hiljade učesnika. Radi se o najmasovnijem biciklističkom događaju u BiH.

"Učešće je potpuno besplatno, registracija se vrši na licu mjesta, u startnom prostoru u dvorištu osnovne škole Skender Kulenović na Dobrinji, od 15 sati. Svi učesnici će dobiti bocu Olimpije i posebno dizajnirani bedž Gira, te registracijski broj s kojim učestvuju u izvlačenju vrijednih poklona na cilju, gdje ih po dolasku također čeka i po boca Coca-Cole", naglašava Keserović.

Poklone koji će biti dodijeljeni nasumičnim odabirom poklanjaju Giro i Coca-Cola HBC BH, a radi se o biciklima renomiranog brenda Specialized, te kacigama priznatih svjetskih proizvođača.

"Giro di Sarajevo je veoma značajan projekat za našu zajednicu, a samim tim i za Coca-Colu. Doprinos kvalitetu života zajednice jedan je od elemenata misije Coca-Cole HBC B-H Sarajevo, a partnerstvo na organizaciji Giro di Sarajeva nam daje mogućnost da je realizujemo i aktivno doprinesemo kvalitetu života u našoj zajednici, za dobrobit svih. Da smo to do sada dobro radili pokazuju rezultati – broj učesnika koji kontinuirano raste i koji je odavno premašio brojku od 2000 učesnika te biciklistička infrastruktura koju je grad u ovom periodu dobio", kazala je Alma Šahbaz rukovoditeljica odnosa s javnošću Coca-Cole HBC B-H Sarajevo.

I drugi partneri Giro di Sarajevo, poput kompanija Porsche Sarajevo, Konzum BiH i Dukat, također će dijeliti svoje poklone i tako uveličati cijelu manifestaciju. Posebnost ovogodišnjem, devetom Giru daje i Nextbike, koji će registrovanim korisnicima omogućiti besplatan najam dvotočkaša od 6 ujutro do ponoći 4. septembra.

Giro di Sarajevo je udruženje koje u promociju biciklizma ulaže sve svoje resurse, a radi se na nekoliko polja. Jedno od njih su saradnje na međuinstitucionalnim ali i infrastrukturnim projektima poput parkinga za bicikla koji se grade kroz saradnju sa sarajevskim opštinama, a u narednom periodu krenut će se u izgradnju istih u drugim bh. gradovima, u saradnji sa kompanijom Dukat. Giro uspješno djeluje i na sportskom planu – menadžer sportskog dijela udruženja, ekipe Team GIRO, Emir Hulusić ove godine je postao državni prvak u vožnji na honometar, ekipa je kao jedina iz BiH učestvovala na Trci kroz Albaniju i do sada je osvojeno desetak medalja na raznim takmičenjima. Sve pomenuto su aktivnosti koje teže poboljšanju biciklističkih uslova u Sarajevu, i kulminirat će vožnjom Giro di Sarajevo 2016, u nedjelju, 4. septembra.