sport
16

Obnova krova atletskog stadiona u Zenici: Svi se diče bh. atletičarima, ali malo ko želi pomoći

Piše: E. M.
Počelo postavljanje limenih ploha (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Rekonstrukcija krovne konstrukcije atletskog stadiona Kamberovića Polje u Zenici, na kojem su svoju formu i spremu usavršavali najbolji bh. atletičari, trebala bi biti završena u narednim danima te će se time ponovo napraviti adekvatni uslovi za treniranje. Iako smo prvi u riječima hvale za rezultate bh. atletičara, ovaj primjer je pokazao da nismo prvi i u pružanju pomoći za njihove još bolje rezultate.

Posljednje vremenske nepogode praćene ledom i jakim vjetrom oštetile su raniju krovnu konstrukciju atletskog stadiona u Zenici, zbog čega je Javno preduzeće za upravljanje i održavanje sportskih objekata odlučilo promijeniti čitavu krovnu konstrukciju koja je do tada bila jedinstvena u Zenici.

U razgovoru za Klix.ba direktor JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata u Zenici Feđa Jovanović je izjavio kako su odmah nakon vremenskih nepogoda informisali v. d. gradonačelnika Zenice Selvera Kelešturu i Upravu grada, nakon čega se pristupilo fazi rekonstrukcije krova.

"Određeno je da se atletski stadion pokrije limenim krovom koji ima garanciju deset godina, ali mislim da će i duže trajati te da ćemo uspjeti sačuvati stadion. Kada se unutrašnjost objekta osuši, krenut ćemo u sanaciju šteta u prostorijama koje su oštećene zbog vlage. Ovo je mjesto fudbalera, atletičara i tenisera i grad Zenica mora osigurati njihov nesmetan trenažni proces", izjavio je Jovanović.

Prethodna krovna konstrukcija rađena je od leksan ploča i iznosila je više od 250.000 KM bez PDV-a. Iako je bila atraktivna i sa rasvjetom, zbog kiselih kiša i nepovoljnih vremenskih uslova, njen kvalitet je oslabio, a leksan je u potpunosti uništen ledom i jakim vjetrovima.

"Nakon skidanja prvih ploča leksana primijetili smo da je čelična konstrukcija zbog vlage korozirala te smo pribjegli antikorozivnoj zaštiti kompletne konstrukcije. Moram pohvaliti uposlenike Javnog preduzeća za upravljanje i održavanje sportskih objekata koji su taj posao uradili nadljudskim naporima prije kiša i uštedjeli blizu 100.000 KM koje je tražila firma koja se time bavi", dodao je Jovanović.

Niko sa viših nivoa vlasti nije došao pogledati štetu na objektu, a kamoli ponuditi finansijsku pomoć. Iako su i njima uputili zahtjeve za finansijsku podršku rekonstrukcije krova, niko nije reagovao.

"Projekat je finansiralo Javno preduzeće za upravljanje i održavanje sportskih objekata i gradska uprava Zenice. Finansijsku podršku nismo dobili ni sa jednog višeg nivoa vlasti. Od Zeničko-dobojskog kantona smo dobili obećanje, a ni ambasade i udruženja koji su povezani sa svim ovim nisu reagovali. Zaista sam kao čovjek ljut jer se niko nije uključio da se pomogne našim atletičarima kojima se diči čitava Bosna i Hercegovina", zaključio je Jovanović.

Krovna konstrukcija na atletskom stadionu u Zenici, ukoliko budu povoljni vremenski uslovi, trebala bi biti postavljena u naredna tri-četiri dana, nakon čega će se pristupiti daljim radovima na stvaranju adekvatnih uslova za treniranje budućih atletskih zvijezda.