{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rekonstrukcija zeničkog pozorišta: Nakon 11 mjeseci propuha postavljaju se nova stakla

18.12.2016. u 12:34
736
18
Rekonstrukcija zeničkog pozorišta: Nakon 11 mjeseci propuha postavljaju se nova stakla
736
Nakon skoro godinu dana Bosansko narodno pozorište u Zenici riješit će svoj problem sa staklenim plohama koje su razbijene uslijed olujnog nevremena koje je pogodilo Zenicu početkom godine. Rekonstrukcija zgrade koja obuhvata i obnovu vanjske fasade počinje uskoro, a radovi bi trebali biti završeni do 20. marta naredne godine.
Olujno nevrijeme praćeno jakim vjetrom početkom godine na zgradi Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici izazvao je veliku materijalnu štetu. Tri staklene plohe od po 20 kvadratnih metara koje se nalaze na prostoru gornjeg foajea zeničkog teatra uslijed udara vjetrova su razbijene, a umjesto njih, kako bi prostorije bile uslovne za izvođenje predstava i drugih programskih sadržaja, postavljeni su najloni.

Zgrada Bosanskog narodnog pozorišta Zenica useljena je 1978. godine i tada je bila najveća pozorišna zgrada na prostorima Jugoslavije, te je zbog svog izgleda predstavljala najbolje i višestruko nagrađeno arhitektonsko rješenje u bivšoj Jugoslaviji.

Iako nadležni iz zeničkog pozorišta već desetak godina pokušavaju obnoviti zgradu i dati joj novi sjaj, ipak, nova gradska uprava je odlučila među prvim koracima poslušati vapaje kulturnih djelatnika i ljudi koji vode ovu instituciju.

U razgovoru za Klix.ba direktor BNP-a Zenica Hazim Begagić je pojasnio kako su tokom razmatranja problema sa staklenim plohama proizašla dva rješenja, ali da će struka i finansijeri odlučiti koje će biti najbolje.

"Ukoliko bismo promijenili te tri staklene plohe koje su veličine od po 20 kvadratnih metara, zadržali bismo autentični izgled ovog objekta koji je i danas jedan od najvrednijih objekata moderne arhitekture u Zenici i BiH, ali vrijednost tog rješenja bi bila od 80.000 do 100.000 KM. Međutim, druga solucija je da tih 20 kvadratnih metara staklene plohe koja je u jednom komadu podijelimo na 12 manjih dijelova a to bi rješenje koštalo oko 33.000 KM. S obzirom da se radi o izgledu objekta, ali i o cijeni radova, odluku ne možemo donijeti sami te smo ipak prepustili stručnjacima da odluče šta je najbolje i najispravnije za budućnost ovog objekta", pojasnio je Begagić.

U sklopu rekonstrukcije zeničkog pozorišta bit će urađena i sanacija ravnog krova, fasade i unutrašnji molerski radovi. Prema procjeni projekat obnove pozorišta, uz navedenu izmjenu staklenih ploha iznosio bi oko 380.000 KM i finansirao bi se iz budžeta Grada, Kantona i drugih donacija.

Begagić je istakao kako će skele za obnovu fasade pozorišta uskoro biti postavljene te da će se već tokom ovog mjeseca krenuti sa prvom fazom.

"Nakon obnove vanjske fasade uslijedit će radovi na zamjeni staklenih ploha, dok se iznađe najbolje rješenje, a što bi trebalo biti završeno do 20. marta naredne godine, odnosno do početka međunarodne kulturne manifestacije 'Zeničko proljeće'", zaključio je Begagić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: