sport
0

Obaranje državnih rekorda u sportu ubuduće će se nagrađivati sa 2.500, umjesto 5.000 KM

Klix.ba
Hamza Alić (Foto: AFP)
Hamza Alić (Foto: AFP)
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici donijela Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o određivanju kriterija za dodjeljivanje nagrada sportistima, sportskim radnicima i sportskim udruženjima iz FBiH za ostvarene vrhunske sportske rezultate na međunarodnim takmičenjima.

Usljed otežane primjene, nedoumica i nejasnoća pristupilo se izmjenama kojim je utvrđena distinkcija između selektora i trenera prilikom dodjeljivanja nagrada za osvojene medalje na međunarodnim sportskim takmičenjima u olimpijskim i paraolimpijskim sportovima.

Tako je predviđeno da se za vrhunske sportske rezultate koje su ostvarili članovi državne reprezentacije na reprezentativnim takmičenjima, nagrade dodjeljuju selektorima, a trenerima, ukoliko su rezultati postignuti na pojedinačnim i klupskim nastupima.

Precizirano je i to da sportista u toku jedne godine može biti nagrađen samo jednom nagradom, bez obzira na to da li je oborio više državnih rekorda u jednoj ili više različitih sportskih disciplina.

Navedena je i mogućnost dodjele nagrade i za postignute državne rekorde u olimpijskim i paraolimpijskim sportovima na međunarodnim takmičenjima koja su predviđena Uredbom, te je iznos novčane nagrade za obaranje državnog rekorda umanjen sa 5.000 na 2.500 KM.