{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prijedlogom zakona se uvodi državna nagrada za volontiranje

F
25.4.2013. u 16:27
3
2
Prijedlogom zakona se uvodi državna nagrada za volontiranje
3
Prijedlogom zakona se uvodi državna nagrada za volontiranje
Sa današnje sjednice (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine, s ciljem usklađivanja s odlukom Ustavnog suda BiH u dijelu koji definira određivanje obveznog pritvora nakon izricanja prvostupanjske presude.
Izmjenom Zakona, koji će Ministarstvo pravde uputiti u parlamentarnu proceduru, propisano je da nakon izricanja presude na kaznu zatvora sud može optuženom odrediti, odnosno produžiti pritvor uzimajući u obzir sve okolnosti povezane sa izvršenjem kaznenog djela, odnosno ličnosti počinitelja, o čemu se donosi posebno rješenje.

Vijeće ministara BiH većinom glasova je utvrdilo Prijedlog zakona o volontiranju, kojim se utvrđuju uvjeti i osnovna načela volontiranja, prava i dužnosti volontera i organizatora volontiranja te uvodi državna nagrada za volontiranje.

Državna nagrada za volontiranje najviše je priznanje koje dodjeljuje Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine za volontiranje, doprinos promoviranju volontiranja i druge volonterske aktivnosti.

Ministarstvo pravde dostavit će prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH.

Utvrđen je i Prijedlog osnova za pokretanje postupka za zaključivanje Dopune br. 2 Sporazuma o finansiranju između BiH i Evropske komisije u vezi s državnim programom (DIO II) za 2009. godinu u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć.

Ministarstvo finansija i trezora dostavit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložena je direktorica Direkcije za evropske integracije Nevenka Savić.

Prijedlogom osnova, između ostalog, utvrđena je alokacija granta za Projekt popisa stanovništva u ukupnom iznosu od 7,5 miliona eura, koji se dodjeljuje Agenciji za statistiku BiH.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o dodjeli Državne nagrade za sport Bosne i Hercegovine, kojom je iz granta "Sufinansiranje sportskih manifestacija" izdvojeno dodatnih 20.000 KM za prve tri nagrade.

Prvu nagradu u iznosu od 10.000 KM dobio je Amel Mekić za osvojeno prvo mjesto na Evropskom prvenstvu za seniore u džudu (Istanbul) 2011. i ispunjene A norme za nastup na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

Drugu nagradu u iznosu od 6.000 KM dobio je Ibrahim Biogradilić za osvojenu srebrenu olimpijsku medalju (Olimpijske igre u Melbourneu 1956. godine), a treću nagradu u iznosu od 4.000 KM Milanko Mučibabić za izuzetno uspješan rad u oblasti sporta i kao trener i natjecatelj te kao nositelj titule svjetskog prvaka za veterane u Montrealu 2010. godine.

Četvrtu i petu nagradu dobili su Nedžad Fazlija (za osvajanje srebra na Mediteranskim igrama, Bari 1997. godine) i Nermin Potur (za osvojeno prvo mjesto na Mediteranskom prvenstvu, Tuzla 2012. godine, i treće mjesto na Evropskom prvenstvu, Tenerifi 2012. godine), kojima će biti uručene prigodne zahvalnice.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: