2. pretkolo
22

Zrinjski protiv Maribora traži prvu pobjedu bh. kluba u Ligi prvaka nakon šest godina

Piše: O. T.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ovo je šesto uzastopno ljeto u kojem bosanskohercegovački predstavnici traže prekid serije bez pobjede u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Zrinjski u 2. pretkolu najelitnijeg klupskog takmičenja u Evropi dočekuje slovenski Maribor i nada se da on može prekinuti taj crni niz.

2. pretkolo Lige prvaka: Zrinjski - Maribor (19:00 sati, Pod Bijelim brijegom, Arena Sport BiH)

Bh. predstavnici su posljednju pobjedu, a ne prolaz u kvalifikacijama za Ligu prvaka, upisali 2011. godine kada je Borac u uzvratu u Banjoj Luci rezultatom 3:2 savladao Maccabi Haifu nakon što je prethodno poražen u gostima rezultatom 5:1.

Posljednji prolaz u Ligi prvaka imali smo 2008. godine kada je Modriča sa 2:0 i 2:1 izbacila Dinamo iz Tirane.

Baka ide na pobjedu

"Ja ne mogu voditi ekipu koja igra na 0:0. Nije moj stil. Ili ću pobijediti 3:0 ili izgubiti 5:0", tako je Blaž Slišković na konferenciji za medije pred ovaj meč opisao "kako razmišlja" pred utakmice timova koje vodi, pa tako i Zrinjskog, i protiv Maribora. Baka, dakle, želi pobjedu.

Hrabro. Takav pristup je poželjan. Pitanje je koliko je truda uloženo da želja za pobjedom ima uporište. Ostaje nada da je Baka spremio recept uz koji će Viole uvenuti, a Plemići nastaviti svoj put u Evropi.

Znamo da prolazak u 3. pretkolo Lige prvaka garantuje još četiri utakmice u evropskim takmičenjima, jer tim koji ispadne u 3. pretkolu Lige prvaka putuje u play off za Evropsku ligu. Ali, da se podsjetimo, nijedan bh. klub nije prošao svoju prvu prepreku u Ligi prvaka još od 2008. godine. Tada Evropska liga pod ovim imenom nije ni postojala...

Zrinjski je znatno podmladio svoju ekipu u ovoj sezoni, a na to je utjecalo više stvari. Utjecalo je smanjenje broja stranih igrača u zapisniku Premijer lige BiH sa šest na četiri, kao i odlasci Tomislava Tomića (Olimpija), Olivera Petraka (bez kluba), Jasmina Mešanovića (Maribor), Danijela Graovca (istekla posudba, sada je u Željezničaru)...

Tako će sada u timu, očekuje se, sve više prostora imati Marijan Ćavar (19) koji je prekomandovan iz juniora Zrinjskog, Nardin Mulahusejnović (19, stigao iz Bratstva), Salko Jazvin (24, stigao iz Čapljine), Marin Galić (21, stigao iz Mladosti Doboj-Kakanj), Nermin Hajdarević (19, prekomandovan iz juniora), Frane Čirjak (22, stigao iz Zagreba)...

Ipak, koliko god bilo pozitivno podmladiti ekipu, gledajući samo kratkoročan rezultat, odnosno dvomeč protiv Maribora, Zrinjski je napravio nagle i rizične promjene u timu, jer su tim napustila tri neizostavna člana prve postave Mešanović, Petrak i Tomić koje je teško zamijeniti.

U pripremnim mečevima Zrinjski je slavio protiv HNK Tomislav (6:0), GOŠK-a (1:0 i 4:1) i Viteza (2:0) te je remizirao sa Slobodom (1:1) u posljednjoj provjeri pred sudar s Mariborom. Ukupno, četiri pobjede i remi uz gol-razliku 14:2.

Maribor imao skroman učinak u pripremnim mečevima

Maribor je odigrao sedam pripremnih mečeva i to redom protiv Osijeka (1:2), Shkendije (1:1), Urala (2:0), Vardara (1:0), Dinamo Bukurešta (2:1), Inter Zaprešića (1:2) i Krasnodara (0:2).

Statistika kaže da je slovenski tim u sedam pripremnih mečeva upisao tri pobjede, tri poraza i remi uz gol-razliku 8:8.

Gledajući samo pripremne mečeve, mnogo više razloga za dobro raspoloženje ima Zrinjski iako je igrao protiv mnogo slabijih protivnika, ali koliko su pripremni mečevi relevantni?

Maribor je ekipa koja godinama dominira slovenskim fudbalom. U posljednjih sedam sezona čak šest puta bio je prvak Slovenije, ali rezultati na evropskoj sceni nisu na željenom nivou, jer protekle dvije sezone se Maribor nije uspijevao plasirati ni u Ligu prvaka, ni u Evropsku ligu.

Posljednji put je grupnu fazu Lige prvaka igrao u sezoni 2014/15. kada je u 2. pretkolu igrao upravo protiv Zrinjskog te s ukupnih 2:0 prošao dalje.

"Maribor i jeste i nije favorit. Sigurno to nije ta ekipa koja je uspješno igrala Evropu prošlih godina. Maribor jeste osvojio naslov prvaka, ali nije bio dominantan i nije bilo malo utakmica na kojima je razočarao. Ta ekipa još uvijek ima fokus, ali čini mi se nema više pravog kvaliteta za velike stvari, ekipa je dosta ostarjela, neki najbolji igrači su otišli, nekih jakih pojačanja nije bilo", kazao nam je Miran Zore, slovenski novinar, kada smo ga pitali o dvomeču između Maribora i Zrinjskog.

Najveća opasnost Luka Zahovič

Maribor sigurno jeste favorit, ali je teško procijeniti koliko je kvalitetom ispred Zrinjskog. Razliku između veličine ova dva kluba nudi činjenica da je dojučerašnji najbolji napadač Zrinjskog Jasmin Mešanović ovog ljeta prešao upravo u Maribor, gdje zarađuje mnogo veći novac.

Nije sigurno da će trener Maribora Darko Milanič večeras od prve minute uvrstiti Mešanovića, ali jeste sigurno da će najveća opasnost po gol Mostaraca biti Luka Zahovič, ofanzivac Maribora i njegov najbolji proizvod.

U svakom slučaju, ostaje nada da će Zrinjski večeras (19:00 sati, Arena Sport BiH) uspjeti iznenaditi Maribor i donijeti prvu pobjedu nekog bh. predstavnika u Ligi prvaka još od 2011. godine. Onda ćemo lakše pričati o uzvratu koji je na rasporedu sedam dana kasnije.