Kakva je prognoza?
140

Strani novinari o bh. klubovima u Evropi: Sarajevu najveće šanse, Zrinjski nije autsajder

Piše: O. T.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Idućeg četvrtka počinju novi nastupi bosanskohercegovačkih klubova u evropskim takmičenjima. Naši predstavnici su Zrinjski (Liga prvaka), Željezničar, Sarajevo i Široki Brijeg (Evropska liga), a kakve su njihove šanse u prvim susretima pitali smo novinare iz zemalja čiji će klubovi igrati protiv bh. klubova. Miran Zore (Slovenija), Aleksandar Popović (Crna Gora), Artur Vaculencic (Moldavija) i Bakhytzhan Nurpeisov (Kazahstan) govorili su za Klix.ba.

Zrinjski će u 2. pretkolu Lige prvaka igrati protiv Maribora. Prvi meč će se igrati 12. jula u Mostaru sa početkom od 19 sati, dok je uzvrat sedam dana kasnije u Sloveniji.

Prvi klub koji će predstaviti BiH u Evropi ove sezone je Sarajevo čiji meč protiv Zarije Balti počinje u 19 sati narednog četvrtka u Moldaviji. Uzvrat će se igrati sedam dana kasnije.

U četvrtak će igrati i Široki Brijeg protiv predstavnika Kazahstana Ordabasyja na Pecari (20:30 sati), kao i Željezničar protiv Zete na Grbavici (20:45 sati). Oni će također uzvrate igrati sedam dana kasnije kao i Sarajevo.

Ako je Zeta izbacila Sarajevo, zašto ne bi i Željezničar?

Novinar hrvatskog portala Index.hr i crnogorskih Dnevnih novina Aleksandar Popović govori kako se Crnogorci raduju susretima Željezničara i Zete pošto takvi susreti podsjećaju na utakmice iz bivše Jugoslavije. Podsjeća na prolazak Zete protiv Sarajeva u 3. pretkolu Evropske lige 2012. godine...

"Crna Gora se raduje dvomeču Željezničar - Zeta, jer su upravo te evropske utakmice nešto najljepše u sezoni. Publika obožava da gleda nadmetanje naših timova u Evropi, a pogotovo kad je protivnik neko iz okruženja, jer se narod vrati u prošlost i prisjeti se velikih utakmica u velikoj Jugoslaviji. Niko ne smatra da je Zeta izraziti favorit, već da su šanse 50:50. Međutim, javnost se nada da bi Zeta mogla da eliminiše Želju, jer kad je mogla da izbaci Sarajevo 2012. godine, zašto ne bi mogla i Željezničar", kazao je Popivić.

Interesantno je da Zeta ustvari nije trebala igrati kvalifikacije za Evropsku ligu, nego za Ligu prvaka. Nije, barem kada se gleda koliko je bodova osvojila, ali situacija je ovakvla pošto joj je šest bodova oduzeto.

"Ako ćemo realno, Zeta nije trebala da igra kvalifikacije za Evropsku ligu, nego kvalifikacije za Ligu prvaka. Zeta je moralni šampion Crne Gore. Na kraju prvenstva, Budućnost, Zeta i Mladost su imali po 57 bodova, a Zeta je zbog lošijeg međusobnog duela protiv Budućnosti (gol u gostima), završila na drugoj poziciji. Zašto kažem moralni šampion? Zato što je Zeti tokom sezone oduzeto šest bodova koje su zaradili na terenu. Zeta je pobijedila Rudar sa 1:0, a Grbalj sa 2:1, ali im je Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Crne Gore uzela bodove, jer je bivši predsjednik kluba Radojica Rajo Božović 'posjetio' sudije u svlačionici poslije utakmice (Rudar) i na poluvremenu (Grbalj). Božović ništa nije sugerisao arbitrima, ali je 2009. godine trajno isključen iz fudbalske organizacije, pa je kazna postala automatska. Jednostavno, tumačenje Disciplinske komisije je bilo jasno: Božović ne smije da bude u prostorijama kluba prije, tokom i nakon utakmice", opisuje nam kolega sa portala Index.hr.

Zeta, dakle, po kvaliteti ekipe zaslužuje igrati kvalifikacije za Ligu prvaka. Njen tim je sačinjen uglavnom od najboljih mladih igrača Crne Gore, a predvodi ih bivši selektor mlade reprezentacije Crne gore Dušan Vlaisavljević.

"Zeta je mlad sastav sa velikim brojem talentovanih igrača. Praktično, najtalentovaniji fudbaleri u Crnoj Gori, igraju u taboru Vukova. Trener tima je odlični Dušan Vlaisavljević, preuzeo je ekipu na jesenjoj polusezoni i stvorio je respektabilan tim kome nedostaje samo iskustvo. On preferira formaciju 4-3-3, ali nije isključeno da se ta postavka transformiše u formaciju 4-5-1", analizira Popivić.

Potom se osvrnuo na igrački kada i nije štedio hvalospjeve govoreći o igračima.

"Zetina odbrana je čvrsta i igra srčano. Prošle sezone vukovi su imali najbolji defanzivu u ligi pošto su primili samo 17 golova na 33 utakmice. Dosta udjela u tome je imao golman Mladen Božović, koji je reprezentativac Crne Gore i koji je nedavno pojačao grčku Larisu. Božovića bi na golu trebao da zamjeni mladi Novović koji je mladi reprezentativac Crne Gore. Ofanzivni dio koji čine Vasko Kalezić, Pjeter Ljuljđuraj, Nikola Krstović ili Filip Kukuličić je spreman na sve. Kalezić je brz, prodoran, ima sjajan šut, a ako mu ostavite samo malo prostora, može da od defanzivca napravi šta hoćeš. Ljuljđuraj je također brz, ljevak je, nezgodan je za čuvanje, jer je nepredvidiv. Krstović ima samo 17 godina, prošle sezone je postigao sedam golova na 19 utakmica. Jako je talentovan, klasični je gol igrač, zna da se nađe na mjestu gdje najmanje očekuješ i da postigne gol. Kukuličić je jak, visok i brz, kada uđe dobro u utakmicu može da bude odličan, ali često na utakmicama ima blokadu. Dakle, odbrana je čvrsta, napad opasan u svakom trenutku, ali osovina leži na sredini gdje sve drže pod kontrolom Milojko i Adžović", rekao je Popović.

Crnogorska javnost na Željezničar gleda kroz prizmu prošlosti, a današnji Željezničar ima jednu poveznicu sa Zetom. To je veznjak Darko Marković.

"Željo će se uvijek u Crnoj Gori gledati kroz oči prošlosti. I uvijek će biti poštovan od strane naše publike. Međutim, javnost je svjesna da prošlost ne igra ulogu, a navijači u Crnoj Gori dobro poznaju Željezničar. Razlog je Darko Marković. Glavni igrač Željezničara na sredini terena je bivši kapiten Zete. Sa Zetom je Darko osvojio historijsku titulu u Crnoj Gori u sezoni 2006/2007. Tako da se Željezničar dosta pratio prethodne sezone, jer su svi željeli da Marković osvoji titulu u BiH. Željo je poštovan u Crnoj Gori, ali i dalje stoji ona priča da su šanse za prolazak i jednih i drugih 50:50", zaključio je Popović.

Široki ima male šanse protiv Ordabasyja

Iz Kazahstana nam se javio Bakhytzhan Nurpeisov koji piše za vesti.kz. Kazahstanski Ordabasy Shymkent u 1. pretkolu Evropske lige igra protiv prvaka Kupa Bosne i Hercegovine Širokog Brijega. Prvi susret igra se na Pecari. Uzvrat se igra u Almatyju, a ne u Shymkentu gdje se nalazi stadion Ordabasyja koji je je, po mišnjenju našeg sagovornika, veliki favorit.

“U prvom kolu našeg prvenstva Ordabasy je rezultatom 3:0 pobijedio šampiona Astanu, ali je tim ipak nestabilan. Pošto se drugi meč igra u Kazahstanu mislim da Ordabasy ima dobre šanse. Za Široki bi bilo još teže da se meč igra u Shymkentu, jer je to najtoplija regija Kazahstana. Jedan od faktora koji je na strani našeg tima je taj da svi navijači kazahstanskog fudbala navijaju za naše klubove u evropskim takmičenjima tako da će podrška u Almatyju biti dobra. Kada uzmem sve faktore u obzir, mislim da je Ordabasy favorit sa šansama 65:35”, smatra Nurpeisov.

Moldavci ne polažu nade protiv Sarajeva

Jedini koji smatra da tim iz njegove zemlje nema dobre šanse protiv bh. kluba je novinar iz Moldavije Artur Vaculencic koji piše za noi.md. On prognozira prolazak Sarajeva u 2. pretkolo Evropske lige, jer je mišljenja da je Zaria Balti najgori moldavski predstavnik u Evropskoj ligi ove sezone.

“Navijači smatraju da Zaria ima najmanje šanse za plasman u narednu fazu, kada je poredimo sa Daciom i Milsamijem, koji također predstavljaju našu zemlju u Evropskoj ligi. Teško je govoriti o snazi Zarije pošto je šest igrača napustilo klub na kraju sezone. Mislim da u ovim okolnostima Zaria neće proći dalje”, kazao je Vaculencic.

Maribor i Zrinjski imaju jednake šanse

Kolega iz Slovenije Miran Zore, koji radi na mjestu urednika portala Nogomania, daje jednake šanse Mariboru i Zrinjskom. Iako smo očekivali da će ulogu favorita dodijeliti šampionima svoje zemlje, on je naglasio da Maribor nije tim kakav smo zapamtili iz prethodnih duela protiv Zrinjskog i Željezničara 2014., odnosno 2012. godine.

"Maribor i jeste i nije favorit. Sigurno to nije ta ekipa koja je uspješno igrala Europu prošlih godina. Maribor jeste osvojio naslov prvaka, ali nije bio dominantan i nije bilo malo utakmica na kojima je razočarao. Ta ekipa još uvijek ima fokus, ali čini mi se nema više prave kvalitete za velike stvari, ekipa je dosta ostarila, neki najbolji igrači su otišli, nekih jakih pojačanja nije bilo. Maribor bi u smislu renomea i tradicije trebao biti favorit, ali mislim da u ovom momentu nije, pogotovo nakon posljednje dvije sezone u kojima je otkrio dosta mana. Maribor je sad u procesu racionalizacije, rasformirao je B tim i smanjuje troškove. Najbolji igrač lige u prošloj sezoni Dare Vršič traži novi klub (isteko mu ugovor), otišao je i prvi odbrambeni igrač Rodrigo Defendi. Lično mislim da su šanse za prolaz u tom paru 50:50, obje ekipe su jače naravno na svojim terenima i značajno pitanje jeste koja ekipa može zabiti gol u gostima. Ekipa koja to može će vjerovatno ići dalje", prognozira Zore.

Uslijedila je analiza Maribora. Zorea najviše brine kvalitet igrača na bočnim pozicijama u odbrani, kao i izostanak kvalitetnog playmakera.

"Maribor igra fomaciju 4-4-2 ili 4-4-2 sa rombom u sredini.... Tako je do sada bilo. Maribor igra čvrsto, disciplinovano i organizovano, s puno trke i borbe, ali sad bez Vršiča stvarno nema pravog playmakera. Ima dosta problema, pogotovo na bočnim linijama gdje lijevo igra iskusni Mitja Viler (nema zamjene), desno igra Matej Palčič (zamjena Denis Šme), obojica su zasad pokazali dosta manje od onoga što se očekivalo. Jači dio momčadi su golman Handanović, štoper Marko Šuler koji je opasan glavom, izuzetno agresivni izraelski centralni vezni Marwan Kabha i vjerovatno domaća nada u napadu Luka Zahović. U tom kontekstu bit će zanimljivo kako će on izgledati u paru s Mešanovićem", govori Zore.

Upravo je Mešanović jedno od pojačanja Maribora u ovoj sezoni, a stigao je iz Zrinjskog. Igrat će protiv svog dojučerašnjeg kluba. Šta u Mariboru očekuju od Mešanovića?

"Došao je da zamijeni iskusnog Novakovića koji je otišao u penziju. Novaković je u Mariboru bio nekako mentor mladom Zahoviću koji je prvi špic ekipe. Nizak je, nije jak, nije najbolji u duel igri, ali ima nevjerovatan osećaj za gol. Kažu da ima to po ocu Zlatku Zahoviću koji je sportski direktor Maribora. Očekuje se da će Mešanović biti ta druga dimenzija u napadu, znači snaga, agresija, da dodaje loptu, da asistira Zahoviću i normalno da zabije što više ako može", kazao je kolega iz Slovenije.

Zore smatra da Zrinjski sada ima veće šanse nego prije tri godine kada je Maribor imao znatno bolji tim. Maribor je prije tri godine u prvom meču u Mostaru izvukao 0:0, a onda u uzvratu slavio sa 2:0. Upravo je u toj sezoni 2014/15. Maribor stigao do grupne faze Lige prvaka u kojoj je zauzeo četvrto mjesto iza Chelseaja, Schalkea i Sportinga iz Lisabona. Pamti se remi protiv Chelseaja u Sloveniji...

"O Zrinjskom u Sloveniji ne znamo puno. Iz utakmica s klubovima iz BiH (pa i Zrinjskim) stekli smo dojam da se radi o dosta neugodnim protivnicima. Pogotovo je teško u gostima, gdje su teški tereni i vruća atmosfera. Čini mi se da je vaša vrlina ta da nemate prevelikog respekta i da vaše ekipe mogu odigrat ako im se ponudi prilika. Dosad je Maribor u duelima protiv Želje i Zrinjskog pokazao evropsku snagu, fokus, kvalitetu, ali ponavljam da je to sad potpuno druga ekipa. Po mom mišljenju nije na onom starom nivou i taj 'europski pedigre' tek mora dobiti. Tako da očekujem 'egal' utakmicu, tvrdu gdje može jedan pogodak odlučiti. Ako se ne varam već je tad 2014. bilo dosta tijesno, tad su za Maribor u uzvratu zabili Vršič i Ibraimi, igrači kakvih Maribor danas nema. Ali, ako smo nešto u prošlosti naučili, onda smo naučili to da Maribor puno bolje igra i izgleda kada nije favorit", rekao je Zore.