Nogomet
68

Zrinjski eliminisan iz kvalifikacija za Ligu prvaka

Piše: Edin Isanović
Foto: NK Maribor
Foto: NK Maribor
U uzvratnoj utakmici 2. pretkola Lige prvaka Maribor je u Ljudskom vrtu pobijedio Zrinjski rezultatom 2:0 i plasirao se u narednu rundu elitnog evropskog klupskog takmičenja.

Nakon eliminacije Željezničara u Evropskoj ligi, još jedan bh. predstavnik oprostio se u ranoj fazi od međunarodnih utakmica.

Domaći su odmah krenuli ofanzivno ka golu čuvara mreže Plemića Ratka Dujkovića. Tako su u uvodnim minutama izabranici Ante Šimundžije vršli presing na posljednji bedem mostarskog tima.

Ipak, u 13. minuti bh. prvak izvodi sjajan kontranapad koji nije u gol pretvorio Đurić. Golman Viola Handanovič dobro je reagirao i odbranio je njegov udarac. Domaći potom nastavljaju atake ka golu Zrinjskog. U 20. minuti pokušao je Tavares, ali je Dujković bio oprezan.

Inicijativa Maribora nije jenjavala, a veliku priliku u 40. minuti nisu iskoristili Ibraimi, a potom i Tavares. Čuvar mreže Plemića ponovo je sjajno intervenisao.

Agresivna igra domaćih isplatila se u 45. minuti kada je pogodio Vršić za 1:0, što je bio konačan rezultat prvog poluvremena u kojem je prvak Slovenije konstantno napadao, dok je bh. predstavnik 45 minuta proveo u defanzivnom grču. Domaći su ,odmah nakon vodstva, mogli postići i drugi pogodak. No, rezultat se nije promijenio.

U nastavku je Maribor imao više od igre. Slovenci su težili da što prije postignu drugi pogodak. Tako su u 57. minuti preko Ibraimija udvostručili vodstvo.

Pogodio je sa jedanaest metara, nakon sumnjivog dosuđenog kaznenog udarca. Gosti su imali dosta prigovora na pojedine poteze glavnog sudiju koji je i prije jedanaesterca donio nekoliko odluka u korist domaćina. Nakon vodstva od 2:0 Viole su kontrolisale ovaj dvoboj.

Utakmicu su lagano priveli kraju, a rezultat se nije mijenjao. Zrinjski je nastavio tradiciju bh. klubova u pretkolima Lige prvaka koji se već nakon prve prepreke oproste od daljeg takmičenja.

Još od 2007. godine niti jedan bh. klub nije uspio proći svog suparnika u pretkolima elitnog evropskog klupskog takmičenja.

Prije sedam godina Sarajevo je eliminisalo Marsaxlokk i Genk, ali su kasnije ispali od Dynama iz Kijeva. Od tada bh. klubovi u Ligi prvaka ne znaju za uspjeh.

Kvalifikacije za Ligu prvaka:

Maribor - Zrinjski 2:0 (prva utakmica 0:0)