Nogomet
0

Zmajevi omogućili dolazak simbola Mundijala u Sarajevo

Piše: J. H.
Foto: F. K./Klix.ba
Pekka Ordizola (Foto: Feđa/Krvavac/Klix.ba)
Trofej Svjetskog nogometnog prvenstva stigao je u poslijepodnevnim satima u Sarajevo gdje će ostati naredna dva dana u okviru svjetske turneje tokom koje će obići 90 zemalja.

Zahvaljujući uspjehu nogometne reprezentacije BiH i kompaniji Coca-Cola, građani Bosne i Hercegovine moći će se fotografisati pored jedinstvenog trofeja napravljenog od 18-karatnog zlata i teškog nešto više od šest kilograma.

Lana Popović, direktorica poslovanja kompanije The Coca-Cola za jugoistočnu Europu, kazala je da je zadovoljna činjenicom što je upravo ova kompanija omogućila da trofej Svjetskog prvenstva stigne u našu zemlju.

"Ovo je trofej o kojem mnogi sanjaju i kojeg rijetki imaju priliku vidjeti, a samo odabrani dotaknuti. Coca-Cola i Bosna i Hercegovina imaju barem jednu zajedničku ljubav – nogomet. Ovaj događaj je naš poklon Bosancima i Hercegovcima, posebno onima koji neće otići u Brazil ove godine, a koji žele kroz ljubav prema nogometu doživjeti nezaboravno iskustvo i vidjeti željeni predmet miliona igrača i navijača širom svijeta. Bilo bi zaista fantastično da u Brazilu BiH prođe grupnu fazu i u daljem takmičenju malo pomrsi račune svjetskim nogometnim velesilama. Uvjerena sam da će svi koji ovaj impozantni trofej vide uživo još glasnije navijati i bodriti bh. nogometaše", kazala je Popović.

Predrag Pašić, ambasador turneje trofeja u BiH, tokom svog govora prisjetio se perioda kada je na televizoru gledao velikog brazilskog nogometaša Pelea kako podiže trofej koji je danas stigao u glavni grad bih.

"Moje sjećanje na ovaj trofej je promijenilo moj život. Kao dječak sa šest godina gledao sam svjetsko prvenstvo koje je Brazil osvojio. Gledao sam Pelea kako ljubi ovaj trofej i ta slika je urezana u moj mozak. Počeo sam da sanjam nogomet i da ga živim. Trenirajući vrijedno postao sam kapiten i najbolji igrač bivše Jugoslavije. Za ovaj pehar sam se takmičio na SP u Španiji i volio bih da što više mališana dođe u Skenderiju i da počnu živjeti san koji sam ja živio", kazao je Pašić.

Elvedin Begić, predsjednik Nogometnog saveza BiH, također je pozvao građane da u što većem broju dođu i posjete dvoranu "Mirza Delibašić" u naredna dva dana.

"Malo će bh. navijača ove godine putovati u daleki Brazil da bi uživo navijalo za reprezentaciju i učestvovalo na tom svojevrsnom nogometnom festivalu. Nogomet je igra u kojoj je sve moguće i to je jedan od razloga zašto ga volimo. Coca-Cola je dovela trofej u BiH prvi put, ali ćemo glasno i iz srca navijati za Zmajeve nadajući se da je moguće da ga zahvaljujući njima ovdje vidimo još jednom. Zadovoljstvo mi je pozvati sve navijače naše reprezentacije da dožive nešto nezaboravno i budu dio sadržaja kojima će postati i 12. igrač naše reprezentacije u Brazilu", poručio je Elvedin Begić.

Građani bh. FIFA-in trofej prvi put u historiji moći će vidjeti u naredna dva dana u Dvorani "Mirza Delibašić" u Sarajevu. Izložba se za posjetioce otvara u petak 7. marta u 13 sati i traje do subote 8. marta do 21 sat. Sve zainteresirane na putu ka izloženom trofeju očekuju brojni sadržaji koje neće ostaviti ravnodušnim ni djecu ni odrasle, te jedinstvene hologramske animacije kakve će prvi put biti predstavljene u našoj zemlji. Svi posjetioci kao trajnu uspomenu dobit će fotografiju s trofejem.

Besplatne ulaznice za ovaj događaj mogu se osigurati putem portala www.kupikartu.ba, na www.coca-cola.ba, kao i skeniranjem QR koda koji se nalazi na Coca-Cola 0,5L promotivnoj boci s etiketom inspirisanom turnejom.

Također, karte se mogu preuzeti i ispred Dvorane "Mirza Delibašić" i u prodajnim objektima Sport Lifea širom Bosne i Hercegovine.