Nogomet
78

Zmajeve u Brazilu čeka prezentacija sambe, stadion za treninge još uvijek nije završen

Klix.ba
Reprezentacija Bosne i Hercegovine u ranim popodnevnim satima petka stiže u svoju bazu u Brazilu, hotel Casa Grande na otoku Guaruja u blizi Sao Paula.

Ekipa brazilskog GloboEsportea posjetila je ovo odmaralište pred dolazak naših nogometaša i izvijestila o luksuzu u kojem će boraviti Zmajevi.

Kako piše GloboEsporte u ovom hotelu sve je podređeno predstojećem SP-u, a svi uposlenici su maksimalno angažirani da bh. reprezentativcima pruže ugodan boravak.

Očekivanja su velika i sve je spremno za dolazak Zmajeva. Ipak, ima i onih koji žale što je reprezentacija Švicarske, koja je prva željela svoju bazu u Gauruji, odustala zbog udaljenosti od stadiona na kojima će igrati susrete grupne faze takmičenja.

Interes za hotelom Casa Grande pokazali su i Urugvaj, Kostarika, Gana i Belgija, no na kraju je upravo Nogometni savez BiH uspio dobiti ovaj luksuzni hotel za našu reprezentaciju.

Menadžer hotela Lourival de Pieri kazao je Globu da je delegacija Nogometnog saveza BiH dolazila četiri puta prije konačne odluke. On kaže da su imali neke prilično "ekstravagantne zahtjeve", a jedan od njih je bio da se uklone svi stolovi za ping-pong, te da se suprugama i djevojkama zabrani boravak u hotelu.

"S obzirom na to da BiH prvi put učestvuje na Svjetskom prvenstvu željeli su veoma kvalitetan hotel. Jedan od zahtjeva bio je da se sobe zvučno izoluju, te da se prostor prilagodi tako da se izbjegnu eventualne povrede igrača. Također, zatraženo je da svaki nogometaš ima svoju sobu kako oni koji ostaju budni do kasno ne bi smetali kolegama", ispričao je za Globo De Pieri.

On je rekao da će glavne zvijezde naše reprezentacije imati veće i bolje opremljene sobe od ostatka ekipe ne navodeći tačno o kojim se nogometašima radi.

Međutim, svim igračima na raspolaganju će biti SPA centar u hotelu gdje mogu dobiti širok spektar masaža za ublažavanje napetosti nakon treninga i utakmica.

Tu su i vanjski bazen, teniski i nogometni tereni. Kada je u pitanju hrana zatražene su samo dvije namirnice - teletina i meko kuhana jaja, dok je brazilski meni u potpunosti odbačen.

"Spremni smo da ih primimo i za njih smo pripremili mnogo cool stvari za opuštanje. Nogometaši će birati ono što im najviše odgovara", kaže fizioterapeutkinja Ildemi dos Santos.

Iako Nogometni savez BiH još uvijek nije potvrdio, ali naši nogometaši bi u Brazilu trebali imati i nesportskih aktivnosti.

Predviđeno je da Zmajevi obiđu Forte dos Andradas u Guaruji, a trebali bi prisustvovati prezentaciji samba škole.

Prostorije za masažu
Prostorije za masažu

"Želimo im pokazati malo kulture Brazila, međutim sve to mora odobriti trener Safet Sušić", kaže menadžer hotela i dodaje da će se za sigurnost igrača izvan hotela brinuti FIFA.

Novinari Globa posjetili su i gradski stadion Antonio Fernandes na kojem će Zmajevi trenirati, a koji je sagrađen specijalno za Svjetsko prvenstvo.

Radovi još uvijek nisu završeni, ali gradske vlasti su dale garanciju FIFA-i da će do dolaska reprezentacije sve biti gotovo, iako su do sada više puta probijali rokove.

Zasađena je trava, postavljene stolice, instalirana fitness oprema i opremljene svlačionice, no stadion je u pojedinim dijelovima još uvijek ogromno gradilište, piše Globo. No, desetine radnika radi punom parom da sve bude spremno do petka.

Ekipa Globa je čak provjerila koliko će našim najboljim nogometašima trebati od hotela do stadiona i utvrdili su da je automobilom od jedne do druge lokacije potrebno 12 minuta, te da nema straha od saobraćajnih gužvi.