Nogomet
12

Policajac koji čuva Zmajeve: Reprezentativci će u Brazilu biti sigurni, o nama brine i vojska

Piše: J. H.
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u petak će stići u hotel Casa Grande u Guaruji u Brazilu gdje će im biti baza uoči početka priprema i tokom Svjetskog prvenstva.

U ovom primorskom gradu već se nalazi desetočlana delegacija Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH koja vrši pripreme prije nego Zmajevi i stignu iz Sjedinjenih Američkih Država. Osim uposlenika i administracije Saveza, u Gauruju su stigli fotograf i snimatelj, kuhar Nermin Hodžić, predstavnici marketinga kao i osobe koje će brinuti o sigurnosti naše reprezentacije tokom boravka u Južnoj Americi.

Među njima je i Žarko Laketa, pomoćnik direktora za organizaciju i operacije Granične policije BiH i predsjednik Komiteta za stadione i sigurnost krovne kuće bh. nogometa.

"Stupili smo u kontakt sa predstavnicima lokalne zajednice i organima sigurnosti. Obišli smo objekte u kojima će reprezentativci biti smješteni i trenirati, te smo im dali nekoliko sugestija koje se odnose na sigurnost", kaže Laketa za Klix.ba.

Dodaje da je hotel Casa Grande u kojem će bh. delegacija boraviti odličan, da je temperatura ugodna i da će sve biti spremno prije za doček Zmajeva.

"Oni stižu u petak i dočekat će ih gradonačelnica Guaruje Maria Antonieta de Brito. U okviru dočeka planiran je kratki kulturno-zabavni program nakon kojeg slijedi ručak, odmor i večernji trening", dodaje naš sagovornik.

O sigurnosti bh. delegacije u Brazilu brinut će i Mirsad Ćatić, direktor agencije Securitas, koji je sa Zmajevima boravio na sjevernoameričkoj turneji.

"Imali smo dva sastanka sa predstavnicima lokalne policije. Tu je prisutna i vojska, federalno i privatno obezbijeđenje. Sve teče po planu, ljudi su izuzetno prijatni i uvijek nam stoje na usluzi", kaže nam Laketa.

Danas će u Guaruju stići i generalni sekretar Jasmin Baković.