Nogomet
35

Željo u gradu na Neretvi želi pozitivan rezultat, neugodna Sloboda gostuje lideru

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Preostalih sedam utakmica 19. kola BHT Premijer lige igraju se danas. Aktuelnom prvaku Zrinjskom na megdan stiže Željezničar. U oba tabora vjeruju u pozitivan ishod meča. Na klupi Plemića debitovat će Vinko Marinović koji je u pauzi, koja je trajala zbog reprezentativnih nastupa, stigao u Mostar iz banjalučkog Borca.

Domaći se nadaju kako će pobijediti tim sa Grbavice i ostati u vrhu tabele.

"Nažalost, na domaćem terenu je prosuto i suviše bodova, pa se trijumf na svakoj narednoj domaćoj utakmici nameće kao imperativ. Željezničar je na otvaranju proljetnog dijela sezone napravio dobar posao, imaju kompaktnost, igraju disciplinovano i bez sumnje je pred nama izuzetno težak meč. Još uvijek se nisam opredijelio za sastav, ali nekih velikih promjena sigurno neće biti", rekao je Vinko Marinović na konferenciji za novinare.

Mostarcima neće biti lako jer će igrati protiv ekipe koja je u proljetnom dijelu prvenstva osvojila sedam, od mogućih devet bodova.

"Zrinjski je ekipa koja igra dosta dobro i sastavljena je od sjajnih pojedinaca. Plemići nisu slučajno u vrhu tabele svake godine. Ipak, mi ćemo imati svoje prilike u Mostaru, pa se nadam da ćemo ih iskoristiti. Moramo obratiti posebnu pažnju na vezni red šampiona i tako spriječiti protivnika da ugrozi naš gol", kazao je za Klix.ba Zoran Kokot, nogometaš Željezničara.

Radnik iz Bijeljine nema puno izbora u okršaju sa Drinom iz Zvornika. Ukoliko žele i naredne godine igrati u društvu najboljih trebaju početi pobjeđivati. Trijumf se nameće kao imperativ, a na klupi gostiju debitovat će nekadašnji strateg Radnika Srđan Bajić.

Zanimljivo će biti i na Pecari gdje će snage odmjeriti lider prvenstvene tabele Široki Brijeg i tuzlanska Sloboda. Iako su domaći favoriti u ovom meču, neće im biti lako. Tim sa Tušnja dolaskom Husrefa Musemića igra dobro i sigurno će biti neugodan suparnik izabranicima Slavena Muse.

Slavija će crnu seriju poraza pokušati zaustaviti u dvoboju sa Vitezom. Tim iz Istočnog Sarajeva nije osvojio niti jedan bod u proljetnom dijelu sezone. Gosti, koji se bore za opstanak, vjeruju kako mogu ostati neporaženi.

Travnik se nalazi u opasnoj zoni i u sudaru sa Veležom težit će da dođe do kompletnog plijena. Veziri će pokušati u ranoj fazi utakmice postići pogodak koji bi mogao odrediti dalji tok meča. Rođeni su nakon trijumfa protiv Sarajeva sa dosta optimizma otputovali u Travnik.

Olimpicu na noge stiže Zvijezda. Domaći će voditi bitku za učešće na međunarodnoj sceni, dok će gosti pokušati sačuvati status premijerligaša. Stoga je svaki meč za oba tima izuzetno bitan. Sve sugerira da će biti zanimljiva utakmica.

Za Sarajevo nema puno filozofije u okršaju sa fenjerašem. Na najveći bh. stadion dolazi Mladost iz Velike Obarske i sve osim trijumfa Bordo tima bilo bi ogromno iznenađenje.

Parovi i satnica:

Subota

Zrinjski – Željezničar 16:30 sati (prijenos na Moja TV) Radnik – Drina 16:30 sati Slavija – Vitez 16:30 sati Široki Brijeg – Sloboda 16:30 sati Travnik – Velež 16:30 sati (prijenos na BHT1) Olimpic – Zvijezda 16:30 sati Sarajevo – Mladost V.O. 16:30 Čelik – Borac 1:1 (igrali su u petak)

Tabela:

  1. Široki Brijeg 41
  2. Željeznicar 37
  3. Sarajevo 36
  4. Zrinjski 36
  5. Borac 34
  6. Olimpic 31
  7. Velež 27
  8. Sloboda 19
  9. Slavija 19
  10. Čelik 18
  11. Drina 18
  12. NK Travnik 18
  13. NK Vitez 17
  14. Radnik 14
  15. Zvijezda 13
  16. Mladost 13