Nogomet
16

Sarajevo u Zvorniku juriša na pobjedu, Velež dočekuje Čelik, a Borac Olimpic

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sve utakmice 20. kola BHT Premijer lige igraju se danas. Jedan od derbija je okršaj starih rivala Veleža i Čelika. Rođeni su već duže vrijeme stanovnici sredine tabele i u ovaj dvoboj ulaze dosta opuštenije. S druge strane, Zeničani se nalaze u opasnoj zoni. Stoga utakmicu u Vrapčićima vide kao priliku da osvoje bod ili sva tri.

Zanimljivo će biti i u gradu na Vrbasu gdje će snage odmjeriti Borac i Olimpic. Tim iz Banje Luke nije poražen u prvenstvenim okršajima proljetnog dijela prvenstva. Uspješnu seriju žele nastaviti u sudaru sa Vukovima. Domaći najavljuju ofanzivnu igru od prve minute, ali naglašavaju da će protiv sebe imati neugodnog suparnika.

Tim sa Otoke je na ovo gostovanje otputovao pun optimizma nakon visoke pobjede na Zvijezdom od 3:0. Izabranici Mirze Varešanovića naglašavaju kako će dati sve od sebe da u Krajini ostanu neporaženi.

Drini na megdan stiže favorizovano Sarajevo. Ambicije su različite, domaći se bore za opstanak, a gosti za titulu. Prvi šef struke Zvorničana Srđan Bajić, koji je svojevremeno nosio dres tima sa Koševa, napominje da bi bio zadovoljan osvojenim bodom. U bordo svlačionici ističu kako poštuju rivala, ali će od prve minute jurišati na pobjedu. Izabranici Mehe Kodre nemaju pravo na kiks ukoliko žele ostati na šampionskom kolosijeku.

Željezničar će na Grbavici ugostiti Radnik iz Bijeljine. Plavi će težiti da u ranoj fazi utakmice postignu pogodak i što prije riješe pitanje pobjednika. Ipak, trebaju biti oprezni jer se znalo dešavati da tim iz Semberije Dolinu ćupova napusti neporažen.

Za Mladost iz Velike Obarske nema puno filozofije u okršaju sa Travnikom. Ukoliko žele da i naredne godine igraju u društvu najboljih, trebaju početi pobjeđivati. Trijumf se protiv Vezira nameće kao imperativ. Međutim, neće im biti lako.

Sloboda će na Tušnju težiti da dođe do pobjede protiv Slavije. Ako izabranici Husrefa Musemića osvoje kompletan plijen poravnat će se bodovno sa današnjim rivalom i učvrstiti se u sredini tabele.

Vitez će crnu seriju od tri uzastopna poraza pokušati zaustaviti u duelu sa aktuelnim prvakom - Zrinjskim. U oba tabora najavljuju bitku za bodove. Gosti su blagi favoriti.

Lider na tabeli Široki Brijeg gostuje kod davljenika Zvijezde iz Gradačca. Izabranici Petra Šegrta nalaze se na dnu tabele i pozitivan rezultat protiv tima sa Pecare je prijeko potreban. Bez dvojbe, gosti imaju kvaliteten sastav, ali publika u Gradačcu konačno očekuje dobru partiju Zvijezde.

Parovi i satnica:

Velež – Čelik 16:30 sati Drina – Sarajevo 16:30 sati (prijenos na Moja TV) Željezničar - Radnik 16:30 sati Mladost V.O. – Travnik 16:30 sati Sloboda – Slavija 16:30 sati

Vitez – Zrinjski 16:30 sati Zvijezda – Široki Brijeg 16:30 sati (prijenos na BHT1) Borac – Olimpic 17:00 sati (prijenos na Arena Sport)

Tabela:

  1. Široki Brijeg 44
  2. Sarajevo 39
  3. Željezničar 38
  4. Zrinjski 37
  5. Borac 35
  1. Olimpic 34
  2. Velež 27
  3. Slavija 22
  4. Travnik 21
  5. Sloboda 19
  6. Čelik 19
  7. Drina 18
  8. Radnik 17
  9. NK Vitez 17
  10. Zvijezda 13
  11. Mladost 13