Nogomet
0

Sarajevo uz veliku podršku navijača u Vitezu, Željo bez prava na kiks protiv Travnika

Piše: Edin Isanović
Prvotimci FK Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Prvotimci FK Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sve utakmice pretposljednjeg 29. kola BHT Premijer lige igraju se danas.

Bordo tim, lider prvenstvene tabele, gostuje u Vitezu. Izabranici Dženana Uščuplića imat će ogromnu podršku sa tribina. Goste će bodriti između 1.500 i 2.000 navijača. To će biti dodatni vjetar u leđa Sarajevu koje će jurišati na pobjedu. U slučaju trijumfa tim sa Koševa napravi bi važan korak ka osvajanju naslova prvaka.

U bordo svlačionici vjeruju kako mogu osvojiti kompletan plijen.

"Od utakmice sa Olimpicom svaka nam je utakmica bila kvalifikaciona, tako da nam je i ova itekako važna. Mirna glava i taktičke zamisli mogu presuditi meč", kazao je strateg Sarajeva na konferenciji za novinare.

Prvotimac Bordo kluba Samir Radovac je izrazio žaljenje što je propustio utakmicu protiv Željezničara. Kazao je da će im podrška navijača mnogo značiti te da im navijači daju snagu i izrazio je nadu da će zajedno slaviti.

"Imali smo dosta kikseva, ali vjerujem da možemo osvojiti titulu. To bi nam mnogo značilo i živim za taj dan. Respektujemo Vitez, ali moramo pobijediti", rekao je Radovac.

Simbolično, Bordo tim je upravo na današnji dan osvojio naslov prvaka prije osam godina. Također, i prošle godine su 23. maja podigli pehar namjenjen pobjedniku Kupa BiH (nakon što se uzvrat dva puta odgađao zbog poplava). Hoće li 23. maj 2015. biti sretan za Sarajevo, ostaje da se vidi. U slučaju pobjede u Vitezu, a recimo remija Željezničara na Grbavici protiv Travnika, tim sa Koševa bi kolo prije kraja postao prvak.

U Vitezu naglašavaju kako poštuju Bordo tim. Ipak, vjeruju da mogu iznenaditi favorizovane goste.

Plavi sa Grbavice imaju samo bod manje od vječitog rivala. U okršaj sa Vezirima ulaze maksimalno motivisani.

"Stvari su poprilično jasne. Mi ćemo sve utakmice morati odigrati maksimalno ozbiljni i fokusirani. Atmosfera u ekipi je poprilično dobra, mnoge stvari smo kroz ovu polusezonu popravili i nadam se da su i fudbaleri to usvojili. No, mlađi igrači moraju raditi na sebi, poboljšavati stvari, biti još bolji i samim tim će tim biti mnogo bolji. Bez obzira na to o kakvom protivniku je riječ, moramo pokazati poštovanje i u ozbiljnoj utakmici doći do bodova. Ne odustajemo od titule i pratit ćemo rezultat u Vitezu", rekao je prvi šef struke Željezničara Milomir Odović na konferenciji za novinare.

Jasno je da tim sa Grbavice nema pravo na kiks u ovom okršaju. No, gosti sa Pirote vjeruju kako Dolinu ćupova mogu napustiti neporaženi.

Za Radnik nema puno filozofije u sudaru sa neugodnim Čelikom. Pobjeda, koja garantira opstanak, nameće se kao imperativ. Ipak, neće timu iz Bijeljine biti lako jer crveno-crni igraju sjajno u posljednje vrijeme.

Zvijezda će ugostiti i pokušati pobijediti Velež. Isto se odnosi na rasterećenu Slobodu koja je apsolutni favorit u duelu protiv Mladosti iz Velike Obarske.

Slaviji na megdan stiže Široki Brijeg. Tim iz Istočnog Sarajeva nakon pet uzastopnih poraza došao je u opasnu zonu. Neophodna su im tri boda, ali će igrati protiv izuzetno kvalitetnog rivala.

Zrinjski se bori za izlazak na evropsku scenu i osvajanje tri boda protiv Olimpica je imperativ. Vukovi su se okrenuli uzvratu Kupa BiH i Plamići su favoriti u ovom dvoboju.

Drina iz Zvornika gostovat će Borcu u Banjoj Luci. Pokušat će iznenaditi favorizovane domaćine i osigurati nastup u elitnom rangu bh. nogometa i naredne godine.

Parovi i satnica:

Vitez - Sarajevo (prijenos na BHT1) Željezničar – Travnik Slavija – Široki Brijeg

Zrinjski – Olimpic (prijenos na Arena Sport) Zvijezda – Velež Sloboda – Mladost V.O. Radnik- Čelik Borac – Drina

Sve utakmice počinju u 17:00 sati

Tabela:

  1. Sarajevo 60
  2. Željezničar 59
  3. Zrinjski 55
  4. Široki Brijeg 54
  5. Olimpic 46
  6. Borac 46
  7. Čelik 39
  8. Sloboda 37
  9. Velež 35
  10. Travnik 28
  11. Radnik 27
  12. Drina 26
  13. Slavija 26
  14. Vitez 26
  15. Mladost 25
  16. Zvijezda 21