Nogomet
7

BHT Premijer liga: Vodeća četvorka bez prava na kiks, velika borba za opstanak

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U BHT Premijer ligi nema predaha. Danas se igra 27. kolo koje nudi nekoliko zanimljivih mečeva.

Lider, tim sa Koševa, gostuje Radniku iz Bijeljine u Ugljeviku. Prvi šef struke Sarajeva Dženan Uščuplić lišen je usluga nekoliko igrača zbog povreda, kartona i reprezentativnih obaveza. Neće moći računati ni na Leona Benku. Ipak, u bordo svlačionici vlada optimizam pred ovaj okršaj.

S druge strane, domaćin ovog susreta naglašava kako će odmjeriti snage sa jednom od najboljih ekipa lige. Ipak, nadaju se pozitivnom ishodu meča. Dakako, Bordo tim će imati i veliku podršku nekoliko stotina navijača, što će biti dodatni "vjetar u leđa".

Željezničaru na megdan dolazi Mladost iz Velike Obarske. Za domaće nema puno filozofije, pobjeda se nameće kao imperativ. Strateg Plavih Milomir Odović također ne može računati na usluge nekoliko nogometaša. Međutim, na Grbavici, uz maksimalan respekt prema gostima, čvrsto vjeruju u osvajanje kompletnog plijena. Gosti napominju kako u Dolinu ćupova ne dolaze sa bijelom zastavom.

Zrinjski će odmjeriti snage sa Travnikom. Plemići nemaju puno izbora. Mostarci su u posljednje dvije utakmice osvojili samo jedan bod i udaljili se od prvog mjesta. Ukoliko žele ostati u vrhu moraju slaviti. Isto se odnosi i na Široki Brijeg kojem na noge stiže Olimpic. Bit će to uvertira pred dvomeč u finalu Kupa BiH.

Osim bitke za vrh, zanimljivo je i u borbi za opstanak. Vitez , koji se nalazi u opasnoj zoni, dočekuje mostarski Velež. Sve osim trijumfa domaćima će u nastavku prvenstva otežati situaciju. U Vitezu samo razmišljaju o pobjedi, ali puno toga će se pitati i Mostarci.

Zvijezda će ugostiti i pokušati pobijediti Drinu. Ukoliko uspiju produžit će nadu da ostanu u društvu najboljih i naredne godine.

Seriju od tri vezana poraza Slavija će pokušati zaustaviti u dvoboju sa Čelikom. U slučaju da osvoje tri boda pobjegli bi iz opasne zone. No, klub iz Zenice u posljednjih šest utakmica ima pet pobjeda i remi. Tim sa Bilinog Polja najavljuje otvorenu igru u Istočnom Sarajevu. Sve ukazuje na to da će biti zanimljiv meč.

Utakmica bez velikog pritiska odigrat će se na Tušnju gdje će devetoplasirana Sloboda ugostiti petoplasirani Borac. U oba tabora najavljuju igru za gol više.

Parovi i satnica:

Radnik – Sarajevo 17:00 (prijenos na Moja TV) Željezničar – Mladost V.O. 17:00 sati Vitez – Velež 17:00 sati Slavija – Čelik 17:00 sati (prijenos na BHT1) Zvijezda – Drina 17:00 sati

Sloboda – Borac 17:00 sati (prijenos na Arena Sport) Široki Brijeg – Olimpic 18:00 sati Zrinjski – Travnik 18:30 sati

Tabela:

  1. Sarajevo 56
  2. Željezničar 55
  3. Široki Brijeg 52
  4. Zrinjski 51
  5. Borac 43
  1. Olimpic 42
  2. Velež 35
  3. Čelik 35
  4. Sloboda 31
  5. Radnik 27
  6. Slavija 26
  7. Drina 25
  8. Travnik 25
  9. NK Vitez 23
  10. Mladost 22
  11. Zvijezda 18