Nogomet
590

Željezničar ide u 2. pretkolo Evropske lige gdje ga čeka Ferencvaroš

Piše: Edin Isanović
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Željezničar je večeras na stadionu Asim Ferhatović Hase savladao predstavnika Malte, ekipu Balzana, rezultatom 1:0.

Jedini pogodak postigao je Damir Sadiković u 69. minuti. Tako su izabranici Milomira Odovića sa dva trijumfa izborili plasman u 2. pretkolo Evropske lige gdje ih čeka mađarski Ferencvaroš.

Nogometaši Željezničaa krenuli su ofanzivno ka golu gostiju. Već u 3. minuti Bajić ne stiže dobro proigravanje Kvesića. Tri minute poslije Kokot pokušava glavom, ali nije precizan.

Plavi sa Grbavice imali su podršku navijača sa južne tribine najvećeg bh. stadiona. Nakon uvodne incijative domaćih, uslijedio je period nešto mirnije igre. Tako se na narednu šansu čekalo do 17. minute. Kvesić je centrirao, a Beganović glavom šutira pored gola. Igrao se 20. minut kada je raspoloženi Kvesić šutirao. Ipak, njegov udarac je izblokiran.

U istoj minuti po prvi put prijete i gosti. Međutim, Bogdanović otklanja opasnost. Svoj udarac u 26. minuti isprobao je Blagojević, golman gostiju bio je oprezan. Grešku posljednjeg bedema Željezničara gosti nisu kaznili u 35. minuti. Šutirao je Bilbaoa, Antolović je odbranio.

Ohrabreni gosti ponovo pokušavaju postići pogodak u 38. minuti. Ovaj put Grioli nije bio precizan. Nakon prvih 45 minuta nije bilo golova. Semafor je pokazivao nepopularnih 0:0. Željezničar je dobro otvorio utakmicu, ali je kasnije došlo do opuštanja. Gosti su to mogli kazniti. Milomir Odović, prvi šef struke tima sa Grbavice, imao je dosta toga reći svojim izabranicima na odmoru.

Na otvaranju drugog poluvremena prvi ozbiljniji napad domaćih mogao je donijeti promjenu rezultata. Ipak, lopta nije završila u mreži. Igrala se 54. minuta kada je Fenecha pucao pored gola. Isti igrač u 60. minuti sjajno šutira, ali Antolović dobro interveniše.

Damir Sadiković je ušao u igru u 64. minuti, a zamijenio je Dženisa Beganovića. Bilo mu je potrebno pet minuta da postigne pogodak. Odličnim udarcem matirao je golmana Balzana. Tri minute poslije Đelimić pogađa stativu, a Riad Bajić u 75. minuti pokušava iz slobodnjaka, ali nije pogodio.

U posljednjih 15 minuta meča nije bilo većih uzbuđenja i ostalo je Željezničar - Balzan 1:0. Plavi su sa ukupnih 3:0 eliminisali predstavnika Malte. U narednoj rundi Evropske lige čeka ih mnogo ozbiljniji suparnik - mađarski Ferencvaroš.

Susreti su na rasporedu 16. i 23. jula.

Večerašnji susret mogli ste pratiti u tekstualnom prenosu uživo na Klix.ba