Nogomet
75

Za BiH na SP navijat će se iz "Zmajevog gnijezda" u Sarajevu

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Do početka Svjetskog prvenstva u Brazilu ostala su još 63 dana, a fudbalska atmosfera u zemljama učesnicama predstojećeg Mundijala polako se zagrijava. To je, naravno, slučaj i sa Bosnom i Hercegovinom, čija će reprezentacija biti jedini debitant na planetarnoj fudbalskoj smotri u Latinskoj Americi.

Ovih dana uz masovno sakupljanje sličica fudbalera, u kojem učestvuju ponajviše djeca, ali i građani srednje i starije generacije u BiH, počela je i promocija mjesta sa kojih će se organizirano gledati utakmice SP. U gradovima BiH bit će mnogo tzv. "fan zona“ iz kojih će Bosanci i Hercegovci, oni koji ne odu u Brazil, bodriti popularno zvane "Zmajeve".

Jedna od većih navijačkih zona bit će centru Sarajeva, na Trgu oslobođenja Alija Izetbegović. Zvat će "Zmajevo gnijezdo - Bh. corner" i obilovat će brojnim sadržajima po uzoru na najveće "fan zone" koje se pripremaju u brojnim svjetskim gradovima, kažu organizatori.

"Utakmica će se gledati na led ekranu veličine 8x4 metra, odnosno na 32 kvadratna metra. Navijačka zona "Zmajevo gnijezdo" u Sarajevu bit će otvorena 12. juna, kada i počinje Mundijal susretom Brazil - Hrvatska, a radit će do 13. jula svakim danom od 12 sati do dva sata iza ponoći", istakla je za Anadolu Agency Marina Duletić, portparol navijače zone "Zmajevo gnijezdo - Bh. corner".

Duletić je kazala kako će navijačka zona imati blizu 600 sjedećih mjesta, a jedan dio stolica će biti natkriven u slučaju padavina.

"'Zmajevo gnijezdo' u Sarajevu obilovat će i zabavnim sadržajem, 'food cornerom', nagradnim igrama, a u njemu će biti i kladionica. Imat ćemo i info pult, gdje će se prisutni moći će informirati o svim aktuelnim informacijama sa Mundijala, rasporedima utakmica i rezultatima", rekla je Duletić za AA.

Organizatori očekuju da "Zmajevo gnijezdo" bude dupke ispunjeno navijačima BiH, te se nadaju spektakularnoj atmosferi za vrijeme utakmica izabranika selektora Safeta Sušića. Isto tako, nadaju se dolasku i navijača drugih reprezentacija učesnika SP.

"Tokom održavanja SP u Brazilu u Sarajevu se očekuje veliki broj turista iz cijelog svijeta povodom obilježavanja 100. godišnjice od atentata austrougarskog prijestolonasljednika i nadvojvode Franza Ferdinanda, što je bio povod za početak Prvog svjetskog rata. Dakle, doći će puno ljudi iz zemalja Evrope, ali i sa drugih kontinenata, te se vjerujemo da će mnogi od njih posjetiti i 'Zmajevo gnijezdo' i iz njega bodriti svoje reprezentacije", rekla je Duletić, piše Anadolu Agency (AA).