Nogomet
2

Više od 20.000 ljudi u Sarajevu vidjelo trofej Svjetskog nogometnog prvenstva

Klix.ba
Prema zvaničnim podacima organizatora, FIFA trofej Svjetskog nogometnog prvenstva u protekla dva dana u Sarajevu je vidjelo više od dvadeset hiljada ljudi.

Osim prilike da se fotografiraju uz ovo 6,175 kilograma teško remek djelo talijanskog skulptora Silvia Gazzanige, svi posjetioci bili su dio jedinstvenog iskustva koje je svojim potrošačima omogućila Coca-Cola. Sinoć je u Sarajevu završena izložba jednog od najvećih i najprepoznativljijih sportskih simbola u svijetu i Trofej svoj put nastavlja prema Francuskoj u okviru turneje na kojoj će posjetiti 90 zemalja.

Nakon što je u četvrtak predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić prvi vidio i jedini u BiH dotakao trofej, u protekla dva dana trofej su vidjele i mnoge zvanice iz diplomatskog kora, sportskog, kulturnog i javnog života. U dvorani "Mirza Delibašić" održana je i aukcija na kojoj je prikupljeno više od šest hiljada konvertibilnih maraka za sportske stipendije djece iz Doma "Bjelave".

"Radosni smo što je više od dvadeset hiljada Bosanaca i Hercegovaca bilo dio ovog jedinstvenog događaja, a nasmijana dječja lica su nam najbolji dokaz da smo uspjeli kreirati nezaboravnu atmosferu i dašak Brazila donijeti u Sarajevo", istakla je Ana Kljaić Balenović, direktorica za odnose s javnošću i komunikacije za Hrvatsku i BiH kompanije Coca-Cola Adria d.o.o.

Nije krila zadovoljstvo što je prva posjeta FIFA trofeja Bosni i Hercegovini protekla i bolje od očekivanog te je izrazila nadu da će se BiH ponovo naći na listi država koje će ugostiti FIFA trofej. "Posebno zahvaljujemo našim partnerima i prijateljima cijelog projekta koji su cijeli događaj obogatili svojim sadržajima i posjetiocima omogućili nezaboravne trenutke", zahvalila se Kljaić Balenović.

Protekla dva dana posjetioci su imali priliku uz zvuke sambe Sarajevo Drum Orchestra upoznati maskotu Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu, pasanca Fuleca i gledati brazilske trikove uz vješte žonglere.

Interaktivna zona nudila je potpun ugođaj uz pregršt igara u kojima su svi mogli okušati svoje fudbalske vještine, a veliku pažnju privukao je veliki transparent koji putuje u Brazil na kojem su posjetioci svojim potpisima dali podršku našim Zmajevima. U hologram sobi prikazan je 3D film kroz koji se moglo naučiti mnogo o historiji Svjetskih prvenstava. Kao kruna cijelog iskustva bila je soba sa trofejom gdje su se svi mogli fotografirati i odmah dobiti svoju uspomenu na ovaj cijeli događaj.

Na dosad najdužoj turneji koja je počela 12. jula 2013. u Rio de Janeiru, trofej će u devet mjeseci prijeći više od 150.000 kilometara te obići 90 država na šest kontinenata, uključujući i 53 države koje, poput Bosne i Hercegovine, nikad nisu imale priliku ugostiti FIFA-in trofej. Posebno dizajniranim avionom kojim je ovaj najpoznatiji simbol fudbala u četvrtak stigao u Bosnu i Hercegovinu svoje putovanje nastavlja prema Parizu.