Nogomet
58

Trofej Svjetskog fudbalskog prvenstva stiže u BiH

Klix.ba
Trofej Svjetskog fudbalskog prvenstva, jedan od najpoznatijih i najprestižnijih sportskih simbola na svijetu, 6. marta stiže u Sarajevo.
Rezultat je to ekskluzivnog partnerstva i dugogodišnje saradnje između kompanije Coca-Cola i FIFA-e, koje su organizatori najveće svjetske turneje trofeja do sada. Kompanija Coca-Cola ovom turnejom želi podijeliti strast prema fudbalu sa svojim potrošačima u Bosni i Hercegovini i prenijeti dio atmosfere, euforije i iščekivanja najvećeg svjetskog fudbalskog spektakla te podržati naš nacionalni tim u historijskoj prilici da na Svjetskom prvenstvu u Brazilu ostvari što bolji rezultat.

Coca-Cola turneja FIFA trofeja Svjetskog prvenstva 2014. započela je u septembru prošle godine izložbom upriličenom u Brazilu, zemlji domaćinu Svjetskog fudbalskog prevenstva 2014, a na svom putu koji će trajati 9 mjeseci do povratka u Brazil trofej će posjetiti 89 zemalja širom svijeta.

Tokom boravka trofeja u Bosni i Hercegovini ljubitelji fudbala imat će jedinstvenu mogućnost da budu dio ovog nezaboravnog globalnog događaja i izbliza vide najprestižniju fudbalsku nagradu. Izložba će biti organizovana 7. i 8. marta u Dvorani ''Mirza Delibašić'' u Sarajevu, a besplatne ulaznice za posjetu moći će se obezbijediti od danas putem portala kupikartu.ba, na web-stranici coca-cola.ba, kao i skeniranjem QR koda koji se nalazi na Coca-Cola 0,5L promotivnoj boci sa etiketom inspirisanom turnejom Trofeja. Također, od kraja sedmice karte će se moći preuzeti i u prodajnim objektima McDonald'sa i Sport Lifea u Sarajevu.

Tokom izložbe, osim rijetke prilike da uživo vide trofej i fotografišu se pored njega, posjetitelji će uživati u brojnim inovativnim i zabavnim sadržajima poput zadivljujuće Hologram zone, u kojoj će se, putem specijalnih 3D snimaka, ''oživjeti'' nezaboravni momenti dosadašnjih svjetskih prvenstava, dok će u Zoni društvenih mreža svi fanovi moći da podijele ovo neponovljivo iskustvo s prijateljima širom svijeta.

Joseph S. Blater, predsjednik FIFA-e istakao je zadovoljstvo što je ikona fudbala ponovo na putu oko svijeta. „Ovaj projekat pruža priliku da podijelimo početak ove divne igre sa ljubiteljima fudbala širom svijeta, te im damo jedinstvenu priliku da vide trofej u svojoj zemlji. Želim se zahvaliti našem dugogodišnjem partneru kompaniji Coca-Cola, koja ostvaruje ovaj san za fudbalske obožavatelje.“

“Coca-Cola dijeli strast svih obožavatelja širom svijeta i kroz partnerstvo sa FIFA-om slavimo snagu fudbala koji nas sve spaja”, rekao je Joseph Tripodi, izvršni potpredsjednik kompanije Coca-Cola. “Posebno nam je drago jer se Svjetski kup ove godine održava u kolijevci fudbala, Brazilu, te je Trophy Tour prilika da se energija i strast Brazila podijeli sa milionima fudbalskih ljubitelja širom svijeta”, istakao je Tripodi.

Turneja trofeja Svjetskog fudbalskog prvenstva prvi put je organizovana 2006. godine, kada je tokom 140 dana trofej obišao 29 zemalja svijeta. 2010. godine, tokom 211 dana karavana inspirisanog Afrikom, trofej se zaustavio u 84 zemlje i oduševio blizu milion fanova, među kojima i 44 šefova država. Aktuelnom turnejom povodom Svjetskog prvenstva u Brazilu 2014. prvi put do sada ljubitelji fudbala iz 50 zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina, imat će priliku da ugoste trofej od čistog zlata. Zbog svoje važnosti i vrijednosti, trofej u Sarajevo stiže specijalnim avionom iz Praga pod posebnim mjerama osiguranja. Coca-Cola i FIFA obavezale su se da ovim projektom do 2022. godine posjete svih 209 članica Svjetske fudbalske asocijacije. Zanimljiva je činjenica da trofej mogu dodirnuti jedino najviši čelnici FIFA-e, predsjednici država i predstavnici reprezentacije koja osvoji titulu svjetskog prvenstva.