Ponuda UEFA-i
0

Villar ponudio da Španija ugosti Euro 2012.

Totalsport
Predsjednik Španskog nogometnog saveza Angel Maria Villar ponudio je predsjedniku UEFA-e Michelu Platiniju da Španija preuzme domaćinstvo ovogodišnjeg Europskog prvenstva, objavio je sinoć radio Onda Cero.

Razlog ovakvoj ideji je sve veća politička kriza u Ukrajini i sve zategnutiji odnosi između te zemlje i Zapada, ponajprije Njemačke. Bivša premijerka Julija Timošenko osuđena je na sedam godina zatvora zbog zlouporabe položaja, što ukrajinska oporba i Zapad smatraju politički montiranim procesom, odnosno osvetom predsjednika Viktora Janukoviča najvećoj političkoj suparnici.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso je objavio kako će bojkotirati Euro, a ista je najava stigla i od njemačke kancelarke Angele Merkel. Uz to, prije nekoliko dana su Dnjipropetrovsk potresle eksplozije što je dovelo u pitanje sigurnost održavanja Eura u Ukrajini koja dijeli domaćinstvo s Poljskom.

Villar je stoga izrazio spremnost da preuzme domaćinstvo EP-a, ali od toga, čini se, ipak neće biti ništa.

“Ako situacija postane opasna, Euro se neće održati. U tom slučaju imamo samo jedan izbor: odgoditi turnir za sljedeću godinu”, saopćila je UEFA.