Sastanak u Bruxellesu
0

EU podijeljena oko nogometnog takmičenja Euro 2012.

FENA
Evropski ministri vanjskih poslova, koji su jedinstveni u osudi zatvorskih uslova u kojim je ukrajinska opozicionarka Julija Timošenko, izrazili su u ponedjeljak u Bruxellesu neslaganja oko bojkotiranja nogometnog takmičenja Euro 2012 u Ukrajini.

"Britanski šef diplomatije William Hague je kazao da će njegova vlada "nastaviti razmatrati" koji će stav zauzeti.

Berlin se već nekoliko dana zalaže za bojkotiranje, a njemački ministar za razvoj Dirk Niebel, koji je prošle sedmice najavio da će bojkotirati Euro 2012, čini to unutar Evropske komisije.

Odluka da se bojkotira šampionat je u nadležnosti UEFA-e, ocijenio je šef luksemburške diplomatije Jean Asselborn po dolasku na sastanak u Bruxellesu, ocijenivši da je "moguće igrati nogomet i kad nisu prisutni ministri".

Nešto skeptičniji, Šveđanin Carl Bildt je kazao da mu je "teško razmišljati na taj način da je prisustvovanje ili neprisustvovanje nogometnim utakmicama jedini instrument evropske politike".

"Mislim da imamo jače instrumente i da bi trebalo da ih upotrijebimo", precizirao je on, aludirajući na sporazum o pridruživanju koji podrazumijeva i jedno važno trgovinsko poglavlje o kojem je EU završila pregovore s Kijevom, ali odbija za sada da ga potpiše.

Pitanje zajedničkog stava EU-a prema Ukrajini na dnevnom je redu sastanka evropskih ministara vanjskih poslova.