Svijet
0

Angela Merkel najavila bojkot EP-a zbog Julije Timošenko

FENA
Angela Merkel (Foto: Arhiv/AFP)
Angela Merkel (Foto: Arhiv/AFP)
Njemačka kancelarka Angela Merkel ozbiljno razmatra mogućnost političkog bojkota EP u Ukrajini i Poljskoj, piše njemački nedjeljnik Spiegel, prenosi B92.

Prema saznanjima ovog magazina, konzervativna kancelarka, poznata kao vatrena nogometna navijačica, ne isključuje mogućnost da ne ode ni na jednu utakmicu njemačke reprezentacije koja se u okviru EP igra u Ukrajini, ako do tada u zatvoru još bude bila nekadašnja ukrajinska premijerka Julija Timošenko.

Bivša predsjednica ukrajinske vlade, koja je pretprošlog petka stupila u štrajk glađu u znak protesta protiv lošeg tretmana i fizičkog nasilja koje se nad njom primjenjuje, sedmogodišnju kaznu zatvora izdržava u Harkovu.

Reprezentacija Njemačke će 13. juna u Harkovu igrati protiv Holandije u B-grupi, dok će se s Portugalom i Danskom sastati u Lavovu.

Evropsko prvenstvo, koje traje od 8. juna do 1. jula, organizuju ove godine zajedno Poljska i Ukrajina. Finalna utakmica će se održati u glavnom gradu Ukrajine Kijevu.

Prema navodima Spiegela, ako se kancelarka odluči na bojkot, on će važiti za čitavu konzervativno-liberalnu vladu. Izuzetak bi možda mogao da bude ministar unutrašnjih poslova, zadužen i za resor sporta, Hans-Peter Friedrich , ali on sam je prošle nedjelje već najavio mogućnost da bojkotuje EP.

Ideju o bojkotu podržavaju predstavnici kako vladajućih stranaka, tako i opozicionih socijaldemokrata i zelenih. Ankete pokazuju da, uprkos nogometnoj groznici koja pred EP polako počinje, i više od polovine Nijemaca podržava ideju bojkota utakmica u Ukrajini.

Njemački predsjednik Joachim Gauck otkazao je prošle sedmice učešće na samitu predsjednika centralnoevropskih država koji sredinom maja treba da se održi u Ukrajini.

Prema navodima njemačkih medija, to su učinili i predsjednici Austrije i Slovenije Heinz Fischer i Danilo Turk, dok predsjednici Latvije i Estonije nisu donijeli konačne odluke.

U Berlinu su se već pojavili ne samo zahtjevi da se bojkot EP u Ukrajini organizuje zajednički, na nivou Evropske unije, već i da se od nadležnih organizacija zahtijeva da utakmice planirane da se igraju u Ukrajini hitno prebace u druge zemlje.