Svijet
0

Austrijska vlada bojkotuje sve utakmice Eura u Poljskoj i Ukrajini

SRNA
Austrijska vlada bojkotovaće sve mečeve evropskog fudbalskog prvenstva 2012. godine u Ukrajini u znak protesta zbog tretmana zatvorenog lidera opozicije Julije Timošenko.

Austrijski tim nije se kvalifikovao za turnir kojem su domaćini Poljska i Ukrajina, ali kancelar Werner Faymann kaže da je riječ o "političkom signalu".

Nekoliko evropskih lidera otkazalo je posjete ovoj zemlji.

Timošenkova je zatvorena prošle godine zbog zloupotrebe položaja na suđenju koje je Zapad osudio kao politički motivisano.

"Zabrinuti smo zbog situacije u Ukrajini, posebno zbog uslova u zatvoru u kojima se nalazi premijerka Julija Timošenko", rekao je Faymann.

Timošenkova je rekla da su je stražari tukli dok su je iz zatvora prebacivali u bolnicu zbog bolova u leđima.

Ukrajinski tužioci odbacili su optužbe i rekli da Timošenkova pokušava da nanese štetu odnosima sa EU.
Predsjednici pet zemalja - Austrije, Češke, Njemačke, Italije i Slovenije - rekli su da neće učestvovati na samitu lidera centralne i istočne Evrope o Ukrajini naredne sedmice na Jalti.

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i komesar EU za pravosuđe Vivijen Reding saopštili su početkom sedmice da neće doći na turnir u fudbalu 2012. 

Pitanje je i da li će prisustvovati njemačka kancelarka Angela Merkel.

U intervjuu za list "Bild", njemački šef diplomatije Gvido Vestervele rekao je da će odluka o tome biti donijeta u Berlinu. Njemačka treba da igra sa Holandijom na utakmici 13. juna u Harkovu, gradu na istoku Ukrajine gdje kaznu služi Timošenkova.