Svijet
0

Ukrajina smatra ponižavajućim prijetnje o bojkotiranju Eura 2012.

FENA
Ukrajinski premijer Mykola Azarov ocijenio je u ponedjeljak kako su prijetnje nekoliko evropskih političkih lidera da će bojkotirati evropski nogometni šampionat Euro 2012, u znak protesta protiv sudbine zatvorene opozicionerke Julije Timošenko, ponižavajuće za zemlju.

"Sada nam govore o bojkotiranju Eura 2012. Je li to normalno"? Koga hoće da ponize?". Hoće li da ponize naš narod i našu zemlju"?, pobunio se Azarov prilikom susreta s veteranima Drugog svjetskog rata, prenijela je agencija Interfax.

Iako su "državne kase prazne", ekipa predsjednika Viktora Janukoviča je učinila sve da neophodna infrastruktura za takmičenje bude spremna, kazao je premijer.

"Euro će se održati i to će biti praznik za našu zemlju i naše građane", zaključio je on.

Bivša premijerka Julija Timošenko, koja služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe vlasti, u zatvoru je od augusta 2011. godine, a od 20. aprila štrajkuje glađu protestirajući protiv nasilja čija je ona bila žrtva u zatvoru.

Uprkos demantijima iz Kijeva, ove optužbe su izazvale negodovanje u Evropskoj uniji koja već mjesecima traži od predsjednika Janukoviča oslobađanje opoziconerke.

Evropska komisija je već saopćila da ni jedan od njenih povjerenika neće otići u Ukrajinu na Euro 2012, čiji je koorganizator Poljska.

Nekoliko zemalja Evropske unije, na čelu s Njemačkom, zaprijetilo je da neće ići u Ukrajinu.