Svijet
1

Ukrajina garantuje sigurnost tokom Eura 2012.

FENA
Evropska nogometna federacija saopštila je da je od ukrajinskih zvaničnika dobila jasno uvjerenje da se preduzimaju koraci kako bi se garantovala bsigurnost posjetilaca tokom prvenstva Evrope koje na ljeto zajednički organizuju ta država i Poljska, prenoisi Tanjug. "Bezbjednosna situacija oko prvenstva temeljno je pregledana, posebno u Ukrajini nakon nedavnih događaja u Dnjepropetrovsku. UEFA je dobila jasnu garanciju od strane vlada zemalja domaćina da se preduzimaju neophodni koraci kako bi se garantovala bezbjednost svih, od navijača do igrača", saopštila je evropska "kuća nogometa" nakon sastanka sa članovima lokalnog Organizacionog komiteta EP 2102.

U ukrajinskom gradu Dnjepropetrovsku u petak je povrijeđeno 30 osoba kada su eksplodirale četiri bombe u kratkim vremenskim razmacima na različitim lokacijama u centru grada, a zvaničnici su ocijenili da se radi o "terorističkom aktu".

UEFA se takođe osvrnula na političku situaciju u Ukrajini, koja ima zategnute odnose sa Evropskom unijom od osude vodećeg opozicionog političara Julije Timošenko u oktobru prošle godine.

"UEFA je obavijestila ukrajinsku delegaciju o zabrinutosti političkom situacijom u toj zemlji među evropskim političarima i medijima. Iako se kao sportska organizacija nikada ne miješamo u politička pitanja, zatražili smo od ukrajinske delegacije da prenese zabrinutost nadležnim vlastima", saopštila je UEFA.

Nogometno prvenstvo Evrope bit će održano u Poljskoj i Ukrajini u periodu od 8. juna do 1. jula.