Nogomet
72

Veliki preokret na Etihadu, Aguero junak Građana

Piše: A. D.
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Odigrano je šest utakmica 5. kola Lige prvaka u grupama E, F, G i H u terminu od 20:45 sati, a ona najzanimljivija između Manchester Cityja i Bayerna pripala je domaćem timu uz mnogo uzbuđenja u samom finišu meča.

Utakmica grupe G Lige prvaka između Sportinga i Maribora u Lisabonu bila je prekinuta zbog problema sa rasvjetom na stadionu, te je završena sa zakašnjenjem. Na kraju je pobjedu slavio Sporting 3:1.

Golove za domaći tim u prvom poluvremenu dali su Mane i Nani, dok je autogolom Jeffersona rezultat na kraju prvih 45 minuta glasio 2:1 za Sporting. U nastavku je Slimani postigao još jedan gol za portugalski tim i postavio konačan rezultat utakmice Sporting - Maribor 3:1.

Posebno dojmljiv večeras bio je nastup Chelseaja na Auf Schalke Areni. Plavci su trijumfovali 5:0, a do vodstva su došli već u drugom minutu preko Terryja. U nastavku utakmice pogađali su još Willian, Drogba i Schurle, dok je autogol postigao Kirchoff.

Tabela

Chelsea 11 Sporting 7 Schalke 5 Maribor 3

Barcelona je predvođena Messijem koji je večeras postao najbolji strijelac Lige prvaka svih vremena, bez problema porazila APOEL na gostovanju u Nikoziji rezultatom 4:0 u grupi F. Luis Suarez postigao je prvijenac za 1:0, nakon čega je na scenu stupio Leo Messi koji je hat trickom postavio konačnih 4:0.

PSG je imao vodstvo protiv Ajaxa, ali je Klaassen sjajnim udarcem glavom izjednačio na 1:1. Ipak u završnici meča stvar u svoje ruke uzima Zlatan Ibrahimović koji Parižanima donosi novo vodstvo. Pobjedu je kasnije drugim pogotkom večeras potvrdio Cavani.

Tabela:

PSG 13 Barcelona 12 Ajax 2 APOEL 1

Iznenađenje u grupi H je priredio Athletic Bilbao koji se gostujućom pobjedom nad Shakhtarom probio na treću poziciju i približio nastupu u Evropskoj ligi. Gol vrijedan tri boda postigao je San Jose nakon ubačaja iz kornera.

U terminu od 18 sati Porto je slavio u gostima kod ekipe Bate Borisova 3:0.

Tabela:

Porto 13 Shakhtar 8 Athletic Bilbao 4 BATE Borisov 1

Najzanimljiviji meč večeri na Etihadu su igrali Manchester City i Bayern, a na kraju su se radovali domaći fudbaleri koji su trijumfovali rezultatom 3:2. Građani su poveli pogotkom Aguera iz penala nakon što ga je nepropisno zaustavio Benatia koji je nakon toga zaradio crveni karton. Bavarci se sa deset igrača nisu predavali, prvo je izjednačio Alonso iz slobodnog udarca, da bi gol za vodstvo postigao Robert Lewandowski nakon centaršuta Boatenga. Domaćin pet minuta pred kraj dolazi do izjednačenja, a strijelac je po drugi put bio Sergio Aguero. U samom finišu utakmice Aguero postiže hat trick i donosi veliku pobjedu Manchester Cityju, koji sada ima realne izglede da prođe u drugi krug iz grupe E.

U terminu od 18 sati CSKA Moskva i Roma su odigrali 1:1.

Tabela:

Bayern 12 Manchester City 5 Roma 5 CSKA Moskva 5