Uoči utakmice sa FK Budućnost
0

FOTO / Varešanović: "Igrači trebaju dokazati da zaslužuju nositi bordo dres"

Piše: D.B.
Mirza Varešanović (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Mirza Varešanović (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
U prostorijama FK Sarajevo je povodom utakmice 20. kola nogometne Premijer lige između Sarajeva i Budućnosti održana konferencija za medije, koju su vodili sportski direktor Edim Hadžialagić, trener Mirza Varešanović, te kapiten "bordo ekipe", mladi Kenan Handžić. Razgovaralo se o subotnjoj utakmici, ali i o suspenzijama u ekipi.

Protiv Budućnosti bez šestorice igrača

Neizbježna tema je bila suspenzija prvotimaca FK Sarajevo. Nakon što su suspenzije ukinute Sedinu Torlaku, Veldinu Muharemoviću i Damiru Kojaševiću, ekipa sa Koševa će ipak biti oslabljena neigranjem Hilme Gutića, Branislava Arsenijevića i Vučine Šćepanovića. Razlog suspenzije je, kako je već ranije saopćeno, nepristanak pomenutih igrača da potpišu reprogram dugova koje Sarajevo ima prema njima, a što je neophodno kako bi klub dobio licencu za nastupe u evropskim takmičenjima sljedeće sezone, pod uslovom da ih izbori.

No, to nije kraj suspenzijama. Trener FK Sarajevo, Mirza Varešanović, suspendovao je dvojicu prvotimaca, Adisa Jahovića i Dženaldina Hamzagića. Varešanović je kao razlog suspenzije naveo neprofesionalno i nesportsko ponašanje, te nezalaganje pomenutog dvojca. Sa suspenzijama ostalih igrača, kako kaže, nema nikakve veze, te je to stvar Uprave FK Sarajevo, tj. politike kluba. Prema njegovim riječima, nakon utakmice sa Budućnosti, sa suspendovanim igračima će se obaviti razgovori kako bi se ovaj problem riješio. Varešanović se složio sa odlukom kluba da kazni i stručni štab i igrače zbog loših rezultata. Sarajevo je u posljednje četiri utakmice osvojilo samo četiri boda. Pravo nastupa protiv Budućnosti nema ni Alen Avdić, koji je dobio crveni karton u prošlom kolu, a Damir Hadžić još uvijek ne može konkurisati za sastav.

Igrači moraju dokazati da zaslužuju nositi bordo dres

Neigranje nekoliko važnih prvotimaca predstavlja hendikep za ekipu sa Koševa. Svjestan je toga i Varešanović.

"Istina je da sutra igramo bez pola ekipe. No, treba napomenuti da i igrači koji ne dobijaju često priliku, imaju važeći ugovor sa Sarajevom, a to nešto znači. Oni posjeduju kvalitet, a na terenu moraju pokazati da zaslužuju nositi bordo dres. Osim suspendovanih igrača, pravo nastupa nema ni Alen Avdić zbog crvenog kartona u prošlom kolu. Damir Hadžić još uvijek nije spreman da konkuriše za sastav", rekao je Varešanović, koji nije želio otkriti sastav prije nego obavi posljednji trening pred utakmicu protiv Budućnosti, na kojem će odlučiti kojih će jedanaest igrača činiti početnu postavu.

Sa konferencije za medije FK Sarajevo (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Sa konferencije za medije FK Sarajevo (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Trener bordo ekipe se osvrnuo i na sutrašnjeg protivnika koji dolazi nakon niza loših rezultata u nekoliko posljednjih kola, te na igrače koji bi mogli biti najveća prijetnja.

"Ekipu Budućnosti ne treba potcijeniti. Moramo imati pravi pristup kako pobjeda ne bi došla u pitanje. Imaju nekoliko opasnih igrača, među kojima su Šmigalović i Hasanović. Pobijedili smo ih na njihovom terenu, a oni sada imaju iza sebe četiri utakmice bez dobrog rezultata. Mi imamo imperativ pobjede ko god dođe na Koševo. Cilj nam je osigurati takmičenje u Evropi u utakmicama koje dolaze", dodao je Varešanović.

Novinarima se obratio i Kenan Handžić, mladi kapiten FK Sarajevo, koji je najavio borbu za sva tri boda.

"Moramo iskoristiti naše šanse. Idemo na pobjedu. Igrači koji sutra istrče na teren trebaju dati sve od sebe. To im je šansa da se nametnu šefu. S pravim pristupom pobjeda neće doći u pitanje", izjavio je Handžić.

Suspenzija NS BiH je jedini način za promjene

Za vrijeme trajanja konferencije, stigla je vijest o definitivnoj suspenziji NS BiH. Varešanović je komentarisao da to neće utjecati na njegove igrače, te da se ove loše vijesti neće osjetiti na terenu.

"Suspenziju Saveza gledam iz pozitivnog ugla. Neophodno je bilo ukloniti ljude iz NS BiH. Nadam se da će UEFA naći rješenje i na to mjesto postaviti istinske stručnjake, te da će reprezentacija nastaviti takmičenje u kvalifikacijama".

Sportiski direktor FK Sarajevo, Edin Hadžialagić, novinare je obavijestio da se vode razgovori sa Damirom Hadžićem oko produženja njegovog ugovora, što bi se trebalo dogoditi u narednih nekoliko dana, jer je ostalo riješiti samo formalnosti.

Utakmica između Sarajeva i Budućnosti se igra u subotu na stadionu Asim Ferhatović Hase sa početkom u 14 sati.