Nogomet
93

Uvijek može gore: Nestorović nije znao da Memija i Hadžiahmetović mogu igrati

Piše: O. T.
Darko Nestorović, prvi s lijeva (Foto: Klix.ba)
Darko Nestorović, prvi s lijeva (Foto: Klix.ba)
Mlada reprezentacija Bosne i Hercegovine u šest kvalifikacionih utakmica za Euro 2017. godine nema nijednu pobjedu. Posljednji poraz nanijela nam je Norveška (1:0) jučer na Grbavici. I kad se činilo da se u smiraj kvalifikacija nije moglo ući sa gorim činkom, pojavio se podatak da je naš stručni štab neupućen u pravila.

Zbog povreda selektor Darko Nestorović nije mogao računati na Smaila Prevljaka, napadača Red Bull Salzgubrga, i na Armina Ćerimagića, krilnog igrača ekipe Gornik Zabrze. U sastavu ni na klupi nije bilo desnog beka Željezničara Kerima Memije i veznjaka Konyaspora Amira Hadžiahmetovića.

I dok se za povrijeđene znalo da su povrijeđeni, jer to je valjda lakše provjeriti, za suspendovane igrače se nije znalo da nisu suspendovani, jer to je valjda teže provjeriti.

UEFA-ina ključna dva pravila kažu:

48.02 - U kvalifikacionoj fazi, igrač je suspendovan za naredni takmičarski meč nakon treće opomene u tri različita meča, kao i nakon pete i bilo koje naredne opomene.

48.03 - Opomene i tekuće suspenzije zbog žutih kartona ističu po kompletiranju kvalifikacione faze. One se ne prenose na finalno takmičenje.

Dakle, jedan igrač može biti suspendovan samo ako je u tri različita meča dobio tri žuta kartona, a Amir Hadžiahmetović i Kerim Memija su imali po dva žuta kartona u ovim kvalifikacijama prije meča sa Novreškom. Prema tome, mogli su igrati jučer.

Čak i ako je neko smatrao da se prenose kartoni iz ranijih kvalifikacionih faza, pošto su Memija i Hadžiahmetović igrali i za druge omladinske selekcije BiH, član 48.03 odbacuje mogućnost prenošenja kartona.

Time se dolazi do zaključka kako je napravljena kardinalna greška u pripremi meča protiv Norvežana. Ko je glavni krivac i da li je jedan krivac?

Kada vam se desi takav previd da li se onda trebamo čuditi kada uočimo samo dva osvojena boda iz šest kvalifikacionih utakmica i kada tabela pokaže da mi imamo dva boda, a Kazahstan četiri boda? A sva četiri boda Kazahstan je zaradio u sudarima protiv BiH, jer je sa 2:1 slavio na Koševu, dok je u Astani bilo 0:0.

Zamislite kako tek sada interesantno zvuči analiza konferencije za medije nakon meča. Nestoroviću su postavljena tačno četiri pitanja i na sva četiri pitanja je dao po jedan netačan odgovor. Krenimo redom.

Prvo pitanje glasilo je: "Čini se da je reprezentacija Bosne i Hercegovine bojažljivo ušla u meč i tek pred kraj krenula ofanzivnije. Da li se moglo malo hrabrije ući u meč?"

"U najavi utakmice sam rekao da će naša reprezentacija igrati bez četiri standardna nogometaša, što se osjetilo na terenu. Nije bilo Memije, Hadžiahmetovića, Prevljaka i Ćerimagića", kazao je na početku izlaganja Nestorović i pogriješio kod navođenja Memije i Hadžiahmetovića.

Drugo pitanje ticalo se cilja do kraja kvalifikacija.

Nakon što je odgovorio da smo još ranije izgubli sve šanse za plasmanom, Nestorović je na kraju dodao: "Još jednom ponavljam da se u ovoj reprezentaciji osjeti kada fali jedan igrač. A danas smo igrali bez četiri standardna igrača." Ponovo suspenzije veliki razlog lošeg rezultata, a suspenzije nisu postojale.

Bokovi su bili samozatajni, bio je ključ trećeg pitanja.

Nakon obrazloženja, uslijedio je identičan kraj kao u drugom pitanju: "Još jednom ponavljam da se u ovoj reprezentaciji osjeti kada fali jedan igrač. A danas smo igrali bez četiri standardna igrača."

Konačan pokazatelj da pravila o suspenzijama nisu poznata našem stručnom štabu otkrilo je četvrto pitanje. Kakva će biti situacija protiv Švicarske ?

"Protiv Švicarske imat ćemo Amira Hadžiahmetovića i Kerima Memiju, jer su odradili suspenzije, ali nećemo imati Amera Gojaka koji je danas zaradio drugi žuti karton", odgovorio je Nestorović. Ustvari, nit su Hadžiahmetović i Memija bili suspendovani, nit je Gojak sada suspendovan.

Možda bi novinari postavili još pitanja. Možda bi pitali da li je išta "štimalo" protiv Norveške, da li je bilo ičeg pozitivnog, da li su dva boda iz šest mečeva, sa timom u kojem su igrali Riad Bajić, Armin Hodžić, Deni Milošević, Amer Gojak, Amir Hadžiahmetović, Kerim Memija, Armin Ćerimagić, Haris Hajradinović i ostali momci koji posjeduju zavidan kvalitet, totalni neupjeh, ali bi vjerovatno dobili upakovan i izlizan odgovor koji nije tačan.

Od dva boda u šest mečeva može gore - dva igrača iz prve postave sjede na tribinama, jer im je poručeno da ne mogu igrati, a ustvari mogu.

Tabela grupe 9:

  1. Engleska 11 (-1)
  2. Švicarska 11
  3. Norveška 11 (-1)
  4. Kazahstan 4
  5. Bosna i Hercegovina 2